Natuur

Spannend experiment op eilandjes bij Zeeburgereiland

Gooi de trossen maar los, roept wethouder Reinier van Dantzig en hij geeft de laatste van vijf drijvende natuureilandjes een zetje. Op 5 juni zijn die vanaf Steigereiland naar hun nieuwe plek langs de A10 gebracht, goed te zien vanaf de Diemerzeedijk. Stadsecoloog Geert Timmermans, zeer nauw betrokken bij het project, kijkt verwachtingsvol toe. 

Het is een spannend experiment, vertelt hij op de steiger bij café Vrijburcht, vanwaar het drijvende eiland feestelijk werd verscheept. Er staat inheemse beplanting op en – een noviteit – een van de eilandjes heeft een poeltje in het midden, met water dat van onder komt. Samen met UvA-studenten gaat hij de ontwikkeling op de eilandjes volgen. “Ik ben heel nieuwsgiering welke plantensoorten het goed doen en welke spontaan komen. En ook welke beesten en insecten we er gaan zien. Onder water monitoren we welke vissen en andere organismen zich zullen nestelen.”

Van ’t Gooi tot aan Waterland loopt een grote ecologische verbindingszone, waar ook de Diemervijfhoek en het Diemerpark deel van uitmaken. Tussen IJburg en Zeeburgereiland liep het groen niet genoeg door; de afstand tussen de groene zones was te groot voor dieren om te kunnen oversteken. “Daarom hebben we juist op deze plek nieuwe natuur toegevoegd,” zegt wethouder Van Dantzig, die intussen zijn handen droog slaat. Lachend: “De waterspitsmuis heeft toch een plek nodig om te zwemmen.” Hij verheugt zich ook bijvoorbeeld op een otter die opduikt op een van de eilandjes. “Amsterdam is uniek door de combinatie van natuur en water. Groen is ontzettend belangrijk voor de stad en ik ben de hoeder ervan. Het is een verhaal dat je moet blijven vertellen.”

Het Schotse bedrijf Biomatrix Water heeft dit innovatieve project technisch uitgewerkt. Het is wat Timmermans betreft een pilot voor fase 2 en 3: nog meer eilandjes tussen Zeeburgereiland en Waterland, zodat dieren in het aaneengesloten groen hun weg vinden.