Nieuws

Sociale woningbouw in Amsteldorp moet op de schop, Amsteldorpers strijden tegen de plannen van Ymere

Zoals er in Asterix en Obelix dat ene Gallische dorpje is dat zich verzet tegen de machtige Romeinen, is er in Amsterdam Amsteldorp. Maar er is een niet onbelangrijk verschil: de Gallische dorpsbewoners zijn onoverwinnelijk, terwijl de Amsteldorpers zwaar aan de verliezende hand zijn.

Amsteldorp ligt in het zicht van het Amstelstation en bestaat voor 100 procent uit sociale woningbouw in bezit van Ymere. Deze woningcorporatie kondigde ruim vier jaar geleden aan het hele dorp grondig op de schop te willen nemen. Ruwweg driekwart van de 490 woningen wil Ymere renoveren. De rest (113 woningen) wordt gesloopt en daar komen 213 woningen voor terug.

Al vanaf de eerste aankondiging van de plannen door Ymere strijden de Amsteldorpers tegen deze plannen. De bewonerscommissie Amsteldorp, die zegt de belangen van de bewoners te behartigen, verzet zich vooral tegen de geplande sloop (en dus ook de nieuwbouw van 100 extra sociale woningen). Volgens de bewonerscommissie zijn de te slopen woningen technisch nog goed genoeg om, net als de andere woningen, gerenoveerd te worden.

Ymere ontkent dat ook niet. Maar de redenering van de corporatie is een andere. Volgens Ymere is het tekort aan sociale woningen zo groot dat het de mogelijkheid in Amsteldorp wil benutten om de voorraad goedkope woningen (iets) te vergroten. Vier jaar lang hebben de Amsteldorpers van alles geprobeerd om het plan te dwarsbomen. Ook de politiek werd ingeschakeld. Vorig jaar riep de stadsdeelcommissie Oost nog op tot een soort staakt-het-vuren tussen de twee partijen, een oproep die evenveel effect had als de wens om nu te komen tot een bestand in de Gazastrook. Begin dit jaar bestookten bewoners ook de gemeenteraad om zo een einde te maken aan de plannenmakerij van Ymere.

Vergeefs. In de afgelopen jaren hebben de Amsterdamse ambtenaren druk gewerkt aan plannen voor de stadsontwikkeling in de komende tien jaar. Die plannen zijn vervat in ‘Amsterdam: bouwen aan buurten van de toekomst / Ontwikkelstrategie 2035’. Dit document stond half mei op de agenda van de gemeenteraad. Met de Ontwikkelstrategie maakt het gemeentebestuur duidelijk dat het de komende tien jaar in ieder geval nieuwe woningen wil (laten) bouwen in de buurt van treinstations – ook het Amstelstation en dus ook in Amsteldorp. 

In een brief naar aanleiding van vragen van Amsteldorpers maakt de verantwoordelijke wethouder het nog eens extra duidelijk. Daarin schrijft hij: “Het grote tekort aan woningen in onze stad, de staat van de woningen in Amsteldorp (…) en de visie van de gemeente op verdichting rondom stationslocaties, maken dat ik de keuzes van Ymere ondersteun.”

Zo wordt Amsteldorp de vierde van de vijf plekken rondom het Amstelstation waar woningbouw plaatsvindt of al heeft plaatsgevonden. De andere plekken zijn het Amstelkwartier, Julianapark en de Van der Kunbuurt. Blijft er nog één gebied over dat de gemeente heeft aangewezen als ‘zoekgebied’ voor woningbouw tussen nu en 2035: de plek waar nu de Intratuin staat. Om onoverwinnelijk te zijn en blijven kan Intratuin de toverdrank van Panoramix goed gebruiken.