Nieuws

Sloop versnellergebouw Nikhef Science Park

Het voormalige versnellergebouw ligt aan de westkant van het Science Park Amsterdam, op het terrein van FOM onderzoeksinstituut Nikhef. Het moet plaatsmaken voor mogelijke nieuwbouw. Bij een klein deel van dit gebouw wordt betonstaal verwijderd dat een geringe hoeveelheid licht radioactief materiaal bevat. Volgens het onderzoeksinstituut is er geen risico ten aanzien van radioactiviteit voor mens en omgeving. Er is ook geen gevaar voor weglekken omdat de radioactiviteit is ingekapseld.
Voorafgaand aan de sloop wordt ook een geringe hoeveelheid asbest verwijderd. Ook hier, zegt de woordvoerder, is er geen gevaar voor omgeving, omdat het om vastzittende vezels gaat.
Tot eind jaren negentig van de vorige eeuw werden in het voormalig versnellergebouw natuurkundige proeven gedaan om eigenschappen van atoomkernen en -deeltjes te bestuderen. De versneller is sindsdien niet meer in gebruik, de instrumenten zijn meer dan tien jaar geleden verwijderd.
De sloopwerkzaamheden vinden waarschijnlijk deze zomer plaats en zullen een aantal maanden duren. Op maandagavond 27 mei organiseerde FOM-instituut Nikhef voor omwonenden een informatieavond over de voorgenomen sloop. Alle huishoudens op en rond het Science Park zijn ook per brief geïnformeerd. Via www.nikhef.nl/versnellergebouw blijf je op de hoogte van de vorderingen.

Lees ook:
Science Park: Het best bewaarde geheim van Amsterdam (25-05-2012)
Dossier Science Park