Nieuws

Slakkenhuisvormig horecapaviljoen op de fundamenten van Fort Diemerdam

Zondag 23 september opent Paviljoen Puur haar deuren, een bijzonder gebouw met een ronde, houten gevel dat de blikvanger vormt van het vrijwel geheel gerestaureerde Fort Diemerdam. Eten, drinken, muziek en bijzondere voorstellingen trekken straks ongetwijfeld veel bezoekers naar het nieuwe paviljoen.

Het was even slikken voor de mensen van Stadsherstel toen de architect zijn maquette presenteerde voor het nieuwe paviljoen bij Fort Diemerdam, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. In plaats van een mooi historiserend gebouw in de stijl van de boerderijen uit de omgeving, toverde hij een ontwerp tevoorschijn met alleen maar rondingen, een soort reusachtig slakkenhuis. En dat nog eens zonder baksteen, maar met een gevel die geheel uit hout is opgetrokken.

De verbazing was slechts van korte duur, want meteen daarna was het enthousiasme groot. Terecht, want het nieuwe paviljoen bij Fort Diemerdam, dat in september haar deuren opent, is beeldschoon geworden. Dat vindt ook Willem van Iterson, projectmedewerker bij verhuurder Stadsherstel. Op een zonovergoten donderdagmiddag in augustus wijst hij me tijdens een rondwandeling langs het fort op de bijzonderheden van het nieuwe gebouw. Bijvoorbeeld dat het staat op de fundamenten van een oude conducteurswoning. En dat de houten gevel is afgewerkt met twintigduizend red cedar shingles, kleine houten panelen die zijn vastgezet met veertigduizend stalen nagels. “Twee man zijn daar het hele voorjaar mee bezig geweest. Op het laatst konden ze geen shingle meer zien, maar het resultaat mag er wezen.”

De indeling van het paviljoen is eveneens bijzonder. Deze bestaat uit een beneden- en bovenverdieping en een trap buitenom die leidt naar een fraai terras met uitzicht op het Fort en de Diemerzeedijk richting Muiden. Maar de kracht van het nieuwe paviljoen wordt in belangrijke mate bepaald door de directe omgeving. Het ronde houten gebouw vormt de blikvanger van de 3,5 hectare grond die deel uitmaakt van Fort Diemerdam. Zeker sinds dit voorjaar ook het oude bolwerk rondom het fort in ere is hersteld. Het paviljoen staat daardoor als het ware in een kom, omsloten door de groene, aarden wallen van Fort Diemerdam.

Puur op Zondag
Fort Diemerdam telt vier bunkers, die binnenkort worden opgeknapt. En dat is hard nodig, want er is veel lekkage. De regen sijpelt dwars door de dikke betonnen muren heen, zodat de vloeren van de bunkers vol water staan. Van Iterson: “De bunkers krijgen een nieuwe betonnen coating waarmee we de scheuren in het beton kunnen dichten. Bij één bunker doen we dat niet. Die behouden we in de oude, verwaarloosde staat zodat bezoekers kunnen zien hoe de bunkers er oorspronkelijk uitzagen.”

Cateraar Puur Produkties is sinds dit voorjaar huurder van zowel het paviljoen als het fort. Het bedrijf houdt sinds kort kantoor in het opgeknapte fortwachtershuisje naast het paviljoen. Anna Casemier van Puur Produkties is dolblij met de mogelijkheden die het terrein biedt. Allereerst die van het paviljoen zelf, dat is omgedoopt tot Paviljoen Puur. “Vanaf 23 september is het onder de naam Puur op Zondag iedere zondag open voor publiek. Dat betekent vanaf 14.00 uur ’s middags lekker eten en drinken, in combinatie met wisselende muziekoptredens en talrijke activiteiten voor jong en oud. De rest van de week kan het paviljoen worden afgehuurd voor trouwerijen, personeelsfeesten en bedrijfsevenementen.”

De groene, natuurlijke omgeving rondom het paviljoen biedt eveneens veel mogelijkheden. Zo komen er theatervoorstellingen, staat er voor kinderen de adventure game Spion in de Stelling op het programma en komt er voor hen waarschijnlijk ook een moestuin. Daarnaast kunnen kleine kinderen straks iedere woensdagmiddag pannenkoeken komen bakken. “Het wordt een sterke combinatie,” legt Casemier uit. “Ouders kunnen lekker ontspannen in Paviljoen Puur terwijl de kinderen veilig en ongestoord ravotten op of rondom de bunkers of elders op het terrein. Iedereen is bij dezen alvast van harte uitgenodigd.”

Liefde en snorren op Fort Diemerdam
Op zondag 9 september zijn zowel Fort Diemerdam als Paviljoen Puur opengesteld voor de Open Monumentendag tijdens de maand van de Stelling van Amsterdam. Op 16 september vindt ’s middags de familievoorstelling Moustachio plaats van theatergroep Wie Walvis. Moustachio is een muzikaal liefdesverhaal over een boer, een boerin en drie mannen met snorren. De voorstelling duurt 45 minuten en is voor volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar.
Zie ook www.paviljoenpuur.nl en www.stellingvanamsterdam.nl.

Door Michel van Dijk

Lees ook:
Fort Diemerdam in oude glorie hersteld (08-01-2010)
Aanmeren bij Fort Diemerdam (13-12-2011)
De geheimen van de Diemerzeedijk (29-04-2012)
Plannen Natuurboulevard aangepast (24-02-2011)