Nieuws

Fort Diemerdam in oude glorie hersteld

Culturele pleisterplaats en horeca 2011 – Even buiten het Diemerpark, in de gemeente Diemen, ligt Fort Diemerdam, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Stadsherstel bouwt daar niet alleen een horecapaviljoen, maar gaat van het Fort ook een culturele trekpleister maken.

Met hulp van Stichting Herstelling is Stadsherstel al bezig om Fort Diemerdam terug te brengen in de oorspronkelijke staat. Alle gebouwen, waaronder de voorraadbunkers en de fortwachterswoning, maar ook ‘het groen’ worden in oude luister hersteld. Hetzelfde geldt voor het aarden bolwerk (waarop ooit een op Pampus gericht kanon stond) en het smalspoor waarover de munitiewagon reed. Op de plek waar vroeger een tweede fortwachterswoning stond, komt een nieuw gebouw dat plaats zal bieden aan een horecagelegenheid met terras.


De fortificatie wordt straks toegankelijk voor publiek. In de bunkers en op het terrein zal informatie worden gegeven over het fort en de Stelling, maar ook over de natuur en de recreatiemogelijkheden in de omgeving. Verder zullen op het terrein allerlei culturele activiteiten worden georganiseerd, zoals exposities en theater- en muziekvoorstellingen.

Fort Diemerdam maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. Het wordt als monument beschermd door de provincie en het Rijk en staat sinds 1996 op de prestigieuze werelderfgoedlijst van de Unesco. De verdedigingslinie werd tussen 1880 en 1914 rond de stad aangelegd. Zij bestaat uit 42 forten en een aantal dammen en sluizen, die onderling verbonden zijn door dijken en liniewallen. De totale lengte bedraagt 135 kilometer.


Zowel tijdens de Eerste als de Tweede Wereldoorlog werd de Stelling van Amsterdam in staat van verdediging gebracht, maar gevochten werd er niet. Na 1945 verloor de Stelling officieel haar functie en was Fort Diemerdam voor burgers jarenlang verboden terrein. Hierdoor ontstond er rondom het fort een bijzonder natuurgebied en ontwikkelde het zich bijna automatisch tot de toegangspoort van de Natuurboulevard, één van de dertien sterprojecten van het Groene Uitweggebied (het natuurinrichtingsplan voor de verbinding Schiphol-Amsterdam-Almere). De fiets-/wandelroute van Amsterdam over de dijk naar Diemerdam behoort daar ook toe en zal straks worden doorgetrokken naar Muiden.


Als alles volgens plan verloopt, wordt in februari 2010 begonnen met de bouw van het horecapaviljoen. In het voorjaar van 2011 volgt dan de opening.


Bij dit project werkt Stadsherstel samen met Provincie Noord-Holland, Projectbureau Stelling van Amsterdam, Provincie Noord-Holland Diemervijfhoek en de gemeente Diemen.