Nieuws

Sharona Ceha (Méérbelangen): ‘Ik kan niet goed leven met allerlei fractiedisciplines’

Als enige lokale partij zit Méérbelangen nog in de stadsdeelcommissie. Sharona Ceha staat sinds jaar en dag aan het roer van de partij. Op het hoogtepunt was zij wethouder, later stadsdeelraadslid, nu is zij nog de enige vertegenwoordiger van Méérbelangen in de bestuurscommissie. Hoe houdt zij zich staande in een uitgekleed bestuursorgaan?

Terwijl we het terrein van hockeyclub Athena op lopen dwarrelen de klanken van Shaffy’s We zullen doorgaan ons tegemoet. Zou Ceha een koor voor ons geregeld hebben? Maar nee. Het koor ‘zingen voor je leven’ maakt deel uit van de Kraanvogel, het inloophuis voor kankerpatiënten in Amsterdam-Oost. “Een vriendin die vorige zomer overleed, heeft mij verteld hoeveel behoefte ze had aan een plek waar ze niet uit hoefde te leggen wat er met haar speelde. Daarom ben ik de Kraanvogel begonnen.” Dat de patiënten bijeenkomen in het nagelnieuwe pand van de hockeyclub is niet verwonderlijk: “Ik ben initiatiefnemer van de hockeyclub en hou ervan als gebouwen zoals deze multifunctioneel gebruikt worden.”

Hoe vindt u dat de nieuwe bestuurscommissie functioneert?
“Ik kan daar geen absoluut antwoord op geven. We onderzoeken nu opnieuw hoe we ons als Oost verhouden tot de stad. In eerste instantie was ik tegen en dat ben ik eigenlijk nog altijd. Tegelijkertijd probeer ik er wat van te maken. Het kan interessant zijn de oren en ogen van de wijk te zijn en dan werkelijk als doorgeefluik naar de gemeenteraad te functioneren. Er spelen veel zaken waarvoor het hen simpelweg aan tijd ontbreekt om langs te gaan. Wij fietsen en wonen hier. Het wordt wel spannend om te zien hoe de stad met onze adviezen over bijvoorbeeld de Borneohaven omgaat.”

Toch heeft Méérbelangen als enige in de bestuurscommissie geen partijgenoten in de gemeenteraad zitten. Hoe zorgt u er dan voor dat wat u ziet of vindt toch gehoord wordt?
“Verbinden is mijn talent. Ik werk al twaalf jaar voor het stadsdeel, ik ben gepokt en gemazeld in de Amsterdamse politiek. Daardoor ken ik veel mensen, ook in de stad, van ambtenaar tot gemeenteraadslid. Ik ga gewoon met ze aan de slag: bellen en mailen.”

Is het dan een voordeel voor Méérbelangen om niet partijgebonden te zijn? Kunnen jullie daardoor veel pragmatischer te werk gaan?
“Ik denk dat het meer met mijn mens-zijn te maken heeft. Ik ben gewoon heel pragmatisch en ik wil zaken echt oplossen.”

Iedere partij zegt toch dat ze zaken oplost?
“Maar dat doet niet iedere partij. Als je de afgelopen twaalf jaar zou nagaan dan zul je echt zien dat ik iemand ben die doet. Athena en de Kraanvogel zijn daar voorbeelden van.”

Bij de vorige verkiezingen hing de politieke toekomst van Méérbelangen aan een zijden draadje. U vroeg zich in de Volkskrant zelfs af of u nog wel politiek actief kon blijven. Twijfelt u daar nu nog wel eens aan?
“Ik ben iemand die altijd politiek actief zal zijn. Ook als Méérbelangen geen zetel had gehaald. Ik ben altijd op zoek hoe ik de buurt beter kan maken. Ik ben een pionier. De verandering van het stelsel maakt het voor mij juist weer leuk.”

Is een democratisch gekozen commissie wel het gewenste orgaan? Je zou ook aan een commissie met bijvoorbeeld iemand uit het onderwijs, een ondernemer et cetera kunnen denken…
“Zou kunnen, daar heb ik heel weinig invloed op. Maar dat in de commissie veel jonge mensen zitten, vind ik positief.”

Méérbelangen was een partij van de Watergraafsmeer, het stadsdeel is sindsdien steeds groter geworden. Hoe past de partij in Groot-Oost?
“Watergraafsmeer was een apart stadsdeel. Daar hebben we een vaste kern kiezers en langzamerhand breiden we uit naar de Transvaalbuurt, Indische Buurt en vooral IJburg. Maar we zijn een kleine partij en dus was ik al heel blij dat we een zetel kregen.”

Het inloophuis de Kraanvogel wordt binnenkort geopend, heeft Méérbelangen nog specifieke plannen met Oost?
“De Kraanvogel is niet iets van Méérbelangen, dat is meer van mijzelf, maar verder heb ik niet iets dat ik kan noemen… hahaha.”

In hoeverre is Méérbelangen Sharona Ceha?
“Hahahaha, nou ja…. De partij is ook Bas van Vliet, Jan Erik Burger en al die anderen, maar doordat ik wethouder was, ben ik wel het gezicht van Méérbelangen. Ik heb als mens wel wat vrijheid nodig, ik kan niet goed leven met allerlei fractiedisciplines.”

Politieke kopstukken van Oost – deel 3

Lees ook:
Marcel Mokveld (VVD): ‘Als het de bestuurscommissie niet lukt om politiek zichtbaar te zijn moet je haar misschien maar opheffen.’
Rick Vermin (GroenLinks): ‘Ik wilde vroeger minister-president worden’