Nieuws

Science Café, praten over higgs, big bang of zonne-energie

Praten over het higgsdeeltje, het uitdijend heelal of de klimaatverandering en daarna samen met wetenschappers lekker hangen aan de bar, dat kan in Science Café IJburg. Donderdag 22 november om 20.00 uur is daarvan de eerste editie in Theater Vrijburcht. Initiatiefneemster Els Koffeman brengt er de wetenschap en Amsterdammers dichter bij elkaar.

Missiewerk
Het Science Park Amsterdam ligt op slechts tien minuten fietsen van IJburg of het Oostelijk Havengebied, maar je komt er terecht in een geheel andere wereld. Dat is best jammer, vindt Els Koffeman, natuurwetenschapper bij het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef), een van de onderzoekscentra van het Science Park, én bewoonster van IJburg. Ze wil de wetenschap daarom dichter naar de Amsterdammers brengen.
“Ik wil uitdragen wat we doen. Noem het een soort missiewerk. Er zijn meer dan genoeg mensen die interesse hebben in wetenschap, ook als ze er niet dagelijks mee te maken hebben. Als ik buren of vrienden vertel dat ik onderzoek doe naar elementaire deeltjes in de natuurkunde, krijg ik vrijwel altijd positieve reacties. Mensen vergelijken ons werk wel met het bouwen van een kathedraal. Ook daar gaan generaties overheen voordat het af is. In de natuurwetenschap is dat precies zo. Dat vind ik er ook het mooie van. Wetenschappers willen weten hoe iets in elkaar zit, het praktisch nut wordt later wel duidelijk. Want vrijwel alle moderne vindingen komen voort uit de resultaten van wetenschappelijk onderzoek.”

Lezing en buurtborrel
Koffeman is bedenkster van het Science Café IJburg, dat donderdag 22 november van start gaat in Theater Vrijburcht. Samen met haar collega Auke Colijn, eveneens werkzaam bij het Nikhef en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, zal ze dan vertellen over de zoektocht naar het higgsdeeltje. Dat is een van de kleinste elementaire deeltjes in de natuurkunde waarvan het bestaan afgelopen zomer door wetenschappers van het CERN (waartoe ook Koffeman en Colijn behoren) werd aangetoond.
“We houden eerst samen een lezing in de theaterzaal van Vrijburcht, niet alleen over het higgsdeeltje maar ook over de kwantummechanica en de relativiteitstheorie. En daarna vervolgen we de avond in café Vrijburcht. Iedereen kan dan vragen stellen en er is alle gelegenheid voor kennisuitwisseling en discussie. Uiteraard in combinatie met een buurtborrel.”

Colijn hoopt dat de bezoekers veel vragen zullen stellen. “Dat vind ik belangrijk. Ik stimuleer dat ook bij de studenten aan wie ik college geef. Ik ben pas tevreden als ze echt doorvragen en ik op een gegeven moment het antwoord niet meer weet. Dan zien ze dat de natuurkunde niet af is, maar dat het work in progress is.”

Big bang
De avond over het higgsdeeltje vormt de eerste van een serie van drie avonden Science Café IJburg. Koffeman: “De volgende twee organiseren we waarschijnlijk in januari en maart. We hebben meer dan genoeg stof. Denk aan de big bang, klimaatverandering of de laatste ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie. Er zijn genoeg collega’s die daar een bijdrage aan willen leveren. De helft van alle onderzoekers op het Science Park woont in Amsterdam en omstreken. Enkele directe collega’s wonen bijvoorbeeld op IJburg. Dat zijn stuk voor stuk wetenschappers die graag eens een programma voor Science Café IJburg organiseren.”
Colijn: “We hopen dan ook dat het niet bij deze drie avonden blijft, maar dat we straks elke maand een Science Café kunnen organiseren. Dat lijkt ons prachtig.”

Door Michel van Dijk