Een beroemd meisje zou ooit hebben gezegd: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Op de website van de in 2002 overleden schrijfster van Pippi Langkous staat echter dat Astrid Lindgren dit citaat nooit in haar boeken heeft gebruikt. Jammer. Het was een wijsheid die hoorde bij Pippi’s stoere en eigenwijze karakter.
Waar de uitspraak wel vandaan komt heb ik niet kunnen achterhalen. Maar de wijsheid dat je pas kunt weten of je iets kunt nadat je het hebt geprobeerd, blijft even mooi en sterk. Ik moest eraan denken toen ik de expositie Mens! in Factor IJ bezocht. In de galerie staan 24 mensfiguren opgesteld, gemaakt door scholieren van groep 6, 7 en 8 van de Willibrordschool op IJburg.
De scholieren hebben de sculpturen gemaakt tijdens een project van De Rode Loper op School. Onder begeleiding van kunst- en techniekdocent Gerald Maurice hebben de leerlingen klassikaal een skelet gemaakt en daarna in groepjes mensbeelden gemaakt. “Zo zijn ze eerst goed met de anatomie bezig geweest en hebben ze die kennis weer kunnen gebruiken voor hun sculpturen,” vertelt de docent.
Maurice werkt graag op het snijvlak van kunst, wetenschap en techniek. “Bij deze gebieden is creativiteit en vrijheid van denken de gemeenschappelijke factor. Dit project is een combinatie van observeren, meten, schatten, vormgeven, nadenken over constructie, samenwerken, veilig met gereedschap leren omgaan en oplossingen zoeken. Ze gaan aan de slag met spullen waarmee ze nog nooit hebben gewerkt en worden uitgedaagd zelf oplossingen te bedenken.”
De scholieren kregen per groepje een soort materiaal aangewezen waarmee ze hun beeld moesten maken. Elke groep ontdekte zo de mogelijkheden en onmogelijkheden van hun materiaal. Ze kwamen er ook achter welk gereedschap ze op welke manier het beste konden toepassen. “Ik liet ze lekker hun gang gaan en gaf zo nu en dan een tip als dat nodig was. Uiteindelijk hebben ze allemaal een prachtig mensbeeld gefabriceerd.”
Het leuke van kunsteducatie is volgens Maurice dat de leerling niet wordt afgerekend op het eindresultaat. “Je werkt toe naar je eigen eindproduct, er is altijd wat te ontdekken en jij bepaalt wanneer het af is.” Door het gebruik van verschillende materialen met hun specifieke eigenschappen zijn er ruim twintig diverse beelden ontstaan, met elk een zeer eigen karakter. Het is schitterend om te zien hoe elke groep originele en vaak humoristische manieren heeft bedacht om het beeld vorm te geven.
De mensbeelden staan kleurrijk en fier opgesteld en misstaan absoluut niet in de professionele galerie. Een medewerker vertelt dat meerdere kinderen al langs zijn geweest met vriendjes en familie om hun werk te tonen. Ik mijn gedachten zie ik ze trots bij hun beeldwerk staan. ‘Jullie wisten niet dat ik dit kon, hè? Nou ik heb het maar mooi gedaan!’
De expositie is nog tot en met zondag 29 januari te bezoeken: Factor IJ, Pampuslaan 11.