Nieuws

Schaakliefhebber begint spelletjesclub in sportcafé IJburg College

Schaaklessen volgen? Bordspellen spelen met een groep vrienden? Of meedoen aan de vaste bridgeavond? Sinds oktober kan dat allemaal bij denksport- en speellokaal Ludo. Steeds meer mensen weten de weg te vinden naar het spelletjescafé op de vierde verdieping van het IJburg College.

Door Jeroen Kleijne

“Er komt steeds meer leven in de brouwerij,” vertelt bedrijfsleider Chiel Reemer. “De leden van spelletjesclub Amsterdice komen hier bordspellen spelen. Elke laatste zondag en tweede vrijdag van de maand. Soms zitten hier wel tachtig man te spelen. Erg gezellig. Op donderdagavond speelt een aantal IJburgers hier bridge, met spelers van alle niveaus. In maart begin ik met schaaklessen voor kinderen, op dinsdagmiddag. Vanaf het moment dat ze kunnen lezen, kunnen ze leren schaken. En volleybalclub Volleyburg wil hier ook een vaste clubavond.”

Zeven jaar lang werkte schaakliefhebber Reemer bij spellenwinkel Het Paard. Toen hij vorig jaar naar IJburg verhuisde, leek het hem erg leuk om daar schaaklessen te gaan geven. Stadsdeel Oost zocht nog een exploitant voor het sportcafé naast de sporthal van het IJburg College. Zo werd denksport- en speellokaal Ludo geboren. Het spelletjescafé heeft een grote, lichte ruimte op de bovenste verdieping van het IJburg College, met prachtig uitzicht over het Theo van Goghpark. “Het stadsdeel heeft geïnvesteerd in een nieuwe keuken. Niet alleen kunnen we daardoor zelf eten maken voor onze gasten, maar ook kunnen welzijnsinstellingen hier bijvoorbeeld overdag koken met cliënten.”

In de voorjaarsvakantie huisvestte Ludo het Wil Haggenburg toernooi: het persoonlijk kampioenschap van de Schaakbond van Groot Amsterdam. In maart en april is er zeven woensdagmiddagen lang het veteranenkampioenschap voor schakers van 50 jaar en ouder. Chiel Reemer is blij met de komst van deze grote toernooien. “Leuk om voor het eerst zo’n grote groep schakers te ontvangen. Alles verliep in een hele gemoedelijke sfeer. Mensen aten vaak na afloop nog wat, om rustig hun partijen te analyseren. Het enige jammere was dat ik het natuurlijk zelf veel te druk had om mee te spelen.”

De bedrijfsleider hoopt dat meer IJburgers de komende tijd het spelletjescafé zullen ontdekken. Binnenkort wordt de entree van de school verbouwd, zodat Ludo vanaf de straat meer zichtbaar wordt. “Mensen kunnen bijvoorbeeld komen bridgen of ze kunnen zich aansluiten bij Amsterdice om bordspellen te spelen. En er staat hier ook een pooltafel. Als mensen andere ideeën hebben, bijvoorbeeld een Oudhollandse spelletjesavond, kunnen ze altijd contact opnemen. Ik sta open voor nieuwe initiatieven.”

Meer weten?
Zelf spelen? Of wil je meer weten over denksport- en speellokaal Ludo? Kijk op www.ludospeelt.org of stuur een mailtje naar info@ludospeelt.org.

Lees ook: Denksport in Sporthal IJburg College (16-11-2014)