Nieuws

Ruben van der Meer en Willie Wartaal samen in film De Masters

Best wel in stijl van hun nieuwe film De Masters zijn Ruben van der Meer en Willie Wartaal te laat voor deze interviewafspraak. Ze verontschuldigen zich en ‘komen er zo snel mogelijk aan’. Als Willie er dan is, belt hij Ruben: “Hé, waar blijf je nou man? We zitten te wachten hier.” Een bulderlach.

Was het ook zo op de set? Willie Wartaal: “We hebben heel goed gewerkt, ik heb nog nooit zoveel draaidagen gehad. Maar serieus, het was heel tof om te doen. Ik hoop dat er een deel twee komt.” Als hiphopper was het vast niet moeilijk inleven. Maar is hij ook een acteur? Weer die lach. “Ik kan alles faken.”

Ruben van der Meer ís acteur. Heeft hij dan iets met rap? Zeker. “Als twaalfjarig jongetje al was ik bij het concert van hiphoppionier Grandmaster Flash in De Melkweg. En ik heb ook een keer een rapplaatje gemaakt. Niet zo’n hit als Supergabber, maar toch.”

Samen spelen ze Marco en Lloyd in de nieuwe komedie De Masters, die binnenkort te zien is in de bioscoop. Vier oude vrienden van een destijds mislukte rapgroep proberen nog een keer de weg naar succes af te leggen.

Wartaal: “Het zijn vier prachtige mannen die eigenlijk allemaal hun leven verpest hebben. Aziz (Mimoun Oaïssa, ook schrijver van het script) is er het slechtst aan toe, hij wil nog één keer iets doen wat gaat lukken. Hij wil het liefst van allemaal, maar moet de langste weg afleggen.”

“Deze rol,” zegt hij, z’n eerste grote rol, “staat wel dicht bij me. Ik snap die mannen wel. Als ik geen muziek kon maken zou ik het ook niet weten in m’n leven. Ik zou dan bij de Maxis Muiden werken of zo.” Hij liet zich als Lloyd speciaal een gouden tand aanmeten. En zijn snor moest eraf. Ruben: “Hij was de Chriet Titulaer onder de hiphoppers.”

Van der Meer – hij heeft voor zijn vorige hoofdrol in Plan C een Gouden Kalf-nominatie op zak – vindt acteren sowieso het leukst om te doen. In een van de eerste shots in de film zit hij op een bank, in de walmen van z’n waterpijp. Speelt hij een soort lamlul? Quasi geschokt: “Nou, dat wil ik niet zeggen. Ik ben meer een spiritual next level kind of guy die nog bij z’n moeder thuis woont.” Heeft hij daar affiniteit mee? “Zeker wel.” Hartelijk gelach.

“Het leuke van acteren is de transformatie. Kijk, als je een pak aan hebt laat je je handen zo in de zakken glijden.” Gaat staan, showt. “In deze rol in joggingbroek hang je gewoon lamlullig op de bank.” Stilte. “Ik vond het eerst raar dat mensen in het echte leven ook in dat soort broeken rondlopen. Nu begrijp ik dat wel.” Wartaal, in joggingbroek, ineens luid: “Snap je? Het zit gewoon heel lekker.”

Voor ze begonnen met filmen, zaten de vier Masters samen in de studio. Er moesten liedjes gemaakt worden. Een van de nummers uit de film wordt ook uitgebracht. Wartaal: “Als acteur ben ik onervaren, maar tijdens het acteren heb ik wel iets aan mijn muzikaliteit gehad. Het gaat tenslotte om ritme, en timing.”

Is de film ook geschikt voor kinderen? “Los van het kader hiphopfilm is het ook een familiefilm. Er zit een verhaallijn in van Aziz met z’n zoon, dat is mooi gedaan.”
Wartaal: “Het gaat toch ook over dat hele ding van je dromen hebben en of je ze bereikt. Het leven is niet altijd leuk, er gebeurt van alles. En dan pak je door. Snap je?”

Vanaf 21 mei is De Masters in de bioscoop te zien.

Over de film
Het lukte rapgroep De Masters nooit om door te breken. Aziz (Mimoun Oaïssa) en zijn maat Marco (Ruben van der Meer) hebben jaren later een slechtbetaald baantje in een fabriek. Marco gokt liever in het casino dan op een comeback, maar Aziz is nog altijd van plan om een hit te scoren. Lloyd (Willie Wartaal) is een paranoïde pizzabezorger en de brave Donny (Guido Pollemans) zit zwaar onder de plak bij zijn vrouw. Maar Aziz krijgt ze zo ver om nog één keer met hem het podium op te gaan. Voor een hit gaan ze ver. Heel ver.
Een hilarische komedie. Regisseur: Ruud Schuurman (De Club van Sinterklaas). Ook met onder anderen Elise Schaap, Lies Visschedijk, Tosca Niterink en Jasmine Sendar.
www.demastersdefilm.nl.

Lees ook:
Ruben van der Meer in De Jas: ‘Ik houd gewoon van spelen’