Het was een tijd een verwaarloosd deel van Oost, maar het stadsdeel werkt hard aan verbetering van de Dapperbuurt. En dat wil Carolien de Heer graag laten zien. Een rondje Dapperbuurt met onze stadsdeelvoorzitter.
“De Dapperbuurt is eigenlijk een ondergeschoven kindje.” De woorden van Carolien de Heer klinken bijna schuldbewust aan het begin van de wandeling. “De naastliggende Transvaalbuurt en Indische Buurt waren ooit zogenoemde Vogelaarwijken, waardoor er veel extra geld vanuit Den Haag naartoe ging. De Dapperbuurt die ertussen geklemd ligt, kreeg dat geld en de aandacht niet.”
Wat De Heer betreft ligt die tijd achter ons. “We zetten stevig in op de Dapperbuurt. Als stadsdeel schrijven we elke vier jaar een gebiedsopgave. Daarin zetten we onze prioriteiten voor Oost uiteen. Voor Oud-Oost is dat de Dapperbuurt. Belangrijk is dat we daarbij kiezen voor een integrale werkwijze: veiligheid, sociaal domein, economie en openbare ruimte willen we allemaal versterken. Juist door zo’n gezamenlijke aanpak kunnen we de Dapperbuurt veiliger, socialer en aantrekkelijker maken.”
Dapperhuis
Ontmoetingsplekken voor buurtbewoners waren er nauwelijks, vertelt de stadsdeelvoorzitter wandelend door de Eerste van Swindenstraat. “We hadden jongerenoverlast, maar jongeren konden alleen terecht bij een klein jongerenpunt.”
In het Dapperhuis worden we hartelijk ontvangen door gastheer Roy: “Dit is de buurtkamer van de Dapperbuurt. Het is pasgeleden gerenoveerd en heeft nu een sfeervolle huiskamer, een gloednieuwe keuken en een verdieping waar activiteiten plaatsvinden. Inloop voor jongeren, het Taalcafé, samen koken, een herstelgroep voor mensen met psychiatrische problemen, bijeenkomsten van Stichting Prachtvrouw, de hele week is er iets te doen. Steeds meer buurtbewoners weten het Dapperhuis te vinden.”
De Heer: “De renovatie hebben we vanuit het stadsdeel gefinancierd met gelden vanuit de centrale stad. We konden daarmee een buurtplek mogelijk maken die te lang ontbrak.”
Overlast van verslaafden
Het is nog geen antwoord op een hardnekkig probleem. De Dapperbuurt ondervindt veel hinder van verslaafden die bewoners en bezoekers lastigvallen. “Het aantal mensen met verslavingsproblematiek neemt enorm toe. We hebben afgelopen zomer een tijdelijke proef gedaan met toezichthouders. Zij spraken verslaafden aan en probeerden hen in de zorg te krijgen. Ook waren ze aanspreekpunt voor bewoners en ondernemers. We zijn in afwachting van de evaluatie, maar onze eerste ervaringen zijn positief. De toezichthouders zijn vertrouwde gezichten voor de mensen in de buurt. Ik hoop daarom dat we een vorm van extra toezicht kunnen voortzetten.”
De Dappermarkt
Ondertussen zijn we aangekomen bij de Dappermarkt, het hart van de Dapperbuurt. Het gaat niet goed met de markt, erkent De Heer. Bezoekersaantallen lopen terug, het aanbod is te eenzijdig en aan het eind van de dag stapelt het afval zich op. “Alle markten in Amsterdam hebben het moeilijk. Tegelijkertijd is de Dappermarkt een icoon van Oost. Daarom is het zo belangrijk dat we de markt gaan verbeteren. Ik wil niet meemaken dat er straks geen markt meer is.”
Het is haar ingewikkeldste dossier. “Er zijn zoveel regels en verordeningen. Het is moeilijk om daarin goede belangenafwegingen te maken. Tegelijkertijd weten we hoe belangrijk de markt is voor Oost. Afgelopen zomer hebben we enquêtes gehouden onder bewoners, bezoekers, marktkooplui en marktondernemers. Wat ze dan allemaal zeggen is: de markt is zo gezellig. Het gaat niet alleen om de betaalbare spullen die je er kunt kopen, ook de sociale contacten zijn belangrijk. Op de Dappermarkt kom je je buurvrouw tegen, maak je een praatje met de kaasboer of de bloemist; je kent elkaar.”
Verbeterplan
Begin 2025 komt De Heer met concrete verbeterplannen voor de Dappermarkt. “Te denken valt aan een herinrichting, met betere zichtlijnen waardoor je de horeca in de plint beter kunt bereiken en er meer ruimte komt voor terrasjes en gezelligheid. Verder werken we al langer aan een gevelaanpak. Hoe aantrekkelijker de gevels van de winkelpanden, hoe prettiger het is om er te komen.”
Alle plannen gaan volgens de stadsdeelvoorzitter in goed overleg met de ondernemersverenigingen van de Dapperstraat, de Eerste van Swindenstraat en de marktondernemers. “De ondernemers trekken samen op, dat was in het verleden wel anders. Dat betekent dat we krachten kunnen bundelen en samen kunnen optrekken voor een aantrekkelijke Dapperbuurt. Want dat is wat we allemaal willen.”