Nieuws

Een rondje eten en drinken in Oost

Huisgemaakte patés, versgebrande cashewnoten, de beste stilton met port – je hoeft Oost niet uit om je te buiten te gaan aan lekker eten en drinken. Het aanbod is enorm. Ontdek wandelend of op de fiets de smakelijkste winkels en restaurants in je eigen stadsdeel.

Het Javaplein vormt het begin- en eindpunt van de route.

1. Koffie- en theespeciaalzaak Qahwa d’Or, Javaplein 27a
Qahwa d’Or (Koffie van Goud) ligt verscholen achter het Badhuis, de blikvanger van het Javaplein. Je moet er dus even naar zoeken. De liefhebbers doen dat ook, want die weten allang dat je voor de beste koffie en thee bij Hamid moet zijn, eigenaar van deze plek van goud. Koffiesmaken als Ethiopia Sidamo en Santos Brazil Cerrado zul je nergens anders in Oost vinden. En o ja, neem gerust je defecte espressomachine mee als je bij hem een café Diego komt drinken. Want espressomachines repareren, dat doet hij ook.

2. Vishandel El Pescado, Javastraat 89
“Voor de tajineschotel vanavond”, zegt de Marokkaanse Najat, die een paar flinke moten kabeljauw komt kopen bij vishandel El Pescado, voor vanavond tijdens de ramadan. “Dit is de beste viswinkel van de Javastraat, altijd vers, altijd schoon.” Samir, eigenaar van El Pescado, weegt ondertussen een pond verse garnalen af. “Ik wil er zijn voor de hele buurt”, verklaart hij. En dat lukt, want het lijkt wel of iedereen vanavond vis eet, zo druk is het.

3. Majesteit Taart, Javastraat 5
Een taartenboetiek, zo noemt Gaby haar taartenwinkel. Ze bakt alle taarten zelf, niet alleen de guilty pleasures met veel suiker en chocolade, maar ook haar veganistische en glutenvrije taarten. Die zijn zeer gewild, net als haar Red Velvet. “Dat is een fluweelzachte taart met de dieprode kleur van cacao.” Vandaag helpt Diana, Gaby’s moeder, een handje mee. Ze lacht: “Ik ben onbeschaamd trots op mijn dochter. Dit is de beste taartenwinkel van Oost.”

4. Kaas van Klaas, Dapperstraat 145
“Ik verkoop alleen maar kaas.” Dus nee, je hoeft bij Klaas niet langs te gaan voor broodjes, vleesbeleg of wijn, zoals die bij veel andere kaasspeciaalzaken wel verkrijgbaar zijn. Hij heeft alleen kaas, maar wel de allerbeste. Zijn Goudse kaas is wereldberoemd, en voor zijn zelfgemaakte stilton met port staan de klanten met Kerst in de rij. ‘Borden soep’, zo noemt hij de smaakloze kazen uit de supermarkt. En borden soep, die verkoopt hij ook niet.

5. Thai Food Café, Oranje-Vrijstaatkade 66 (Oostpoort)
Thaise kwaliteit met een knipoog naar Amsterdam, zo typeert Steven, een van de eigenaren van deze hotspot aan de Oranje Vrijstaatkade, het Thai Food Café. Het is een restaurant, maar dan wel geïnspireerd op het Thaise streetfood, zoals dat wordt bereid in de talloze eetkraampjes van Bangkok en Chiang Mai. Aan de wanden hangen foto’s van het drukke Thaise straatleven. Alsof je in Bangkok langs de eettentjes slentert.

6. Café Leuten, Oranje-Vrijstaatkade 55 (Oostpoort)
Wil je vlees op je bord, dan moet je bij café Leuten zijn. Mediterrane lamsracks, lady steaks, rib-eye steaks, spareribs, het spat van de menukaart af. “We verkopen alleen kwaliteitsvlees”, vertelt serveerster Josefien tussen de bedieningen door, want het is druk vandaag. “Ach, dit stelt niks voor. Moet je de laatste donderdag van de maand komen, dan is het jazzavond in Leuten. Dan is het pas druk!”

7. ’t Oostpoortje, Oranje-Vrijstaatkade 69 (Oostpoort)
“De Dutch weed burger, een oerhollandse burger gemaakt van zeewier.” Sergej, de Bulgaarse chefkok, hoeft niet lang na te denken over het populairste gerecht van ’t Oostpoortje. Maar ook de Green Delicious, een pannenkoek op basis van geheim huisrecept, is in trek. Want pannenkoeken, dat is de core business van ’t Oostpoortje. Geen wonder dat kinderen er zo graag komen.

8. Ambachtelijke bakkerij Balvert, Middenweg 47 + Waldenlaan 2 (Oostpoort)
Eigenares Chantal werkte eerst bij Bakkerij Balvert in Oostpoort, de zusteronderneming, maar ze kon de zaak aan de Middenweg overnemen van de vorige eigenaar. Dat wilde ze wel. En het loopt storm. Vooral de zelfgebakken hazelnoot- en haverkoeken doen het goed. Al zijn de wensen van klanten soms ondoorgrondelijk. “Vroeger waren de stroopwafels populair, nu vliegen vooral de kokosmakronen de deur uit. Waarom? Geen idee!”

9. C’est Bon, Noten en Delicatessen, Hogeweg 1a
“Je moet de blauwe banaan willen zijn, anders dan de anderen.” Peter Fontijn, eigenaar van C’est Bon, legt het geheim uit van zijn speciaalzaak. In de zaak staan vitrines vol cashewnoten, pistachenoten, pecannoten en amandelen, je weet als bezoeker niet waar je kijken moet. “En het is nog gezond ook. Noten zijn sinds kort opgenomen in de Schijf van Vijf. Lekker en gezond, zegt het Voedingscentrum. Dat wisten wij allang.”

10. Ambachtelijke slagerij In ’t Veld, Hogeweg 1b
Slager Ronald in ’t Veld houdt zijn producten graag in eigen hand. Pekelvlees, ontbijtspek, bloedworst, rauwe hammetjes, hij maakt het allemaal zelf. “We werken ambachtelijk, met zo min mogelijk e-nummers, en zo min mogelijk zout. Dat is alleen maar om de houdbaarheid te verlengen. En trouwens, als de schaal huisgemaakte vijgenpaté in twee dagen is leeggekocht, heb je geen conserveringsmiddelen nodig.”

11. La Buleria, Spaans restaurant en tapasbar, Valentijnkade 34
“We zijn een Spaanse enclave in Amsterdam.” José Manuel, eigenaar van La Buleria, zegt het met trots. En gelijk heeft hij, want Spaanser dan La Buleria vind je het niet in Oost. De menukaart is met 168 eigen gerechten verbluffend. “De chorizo maken we zelf. En op zondag is het Spaans ontbijt, met in chocola gedoopte churros. En vergeet ook onze muziekavonden niet, met live flamencomuziek. Dan staat het publiek in rijen voor de deur.”

El Pescado Majesteit Taart Rum Baba