QRU, de culturele buurtloods aan de Cruquiusweg, bestaat tweeënhalf jaar. Sinds een halfjaar zit het in een oude opslagplaats van een metaalfabriek, maar ook die locatie is slechts tijdelijk. Terwijl Amsterdam ontmoetingsplekken zoals QRU hard nodig heeft, stellen initiatiefnemers Lianne van Alphen en Ricardo van den Heuvel.
“Mensen vinden het prettig om hier binnen te lopen. Het is een lekker rommelige ruimte, niet zo gepolijst. Dat wordt gewaardeerd, in een stad waar alles duur en aangeharkt is.” Ricardo en Lianne weten wat buurtbewoners en andere bezoekers aantrekkelijk vinden aan QRU, op het eindpunt van de Cruquiusweg (nr. 144) gevestigd in een oude opslagplaats van de metaalfabriek die hier ooit stond. Lianne: “Laatst hadden we hier een artistieke camping tijdens 24H Oost. Er waren toen veel kinderen. Die gingen helemaal los, lekker rennen, tafeltennissen en een campingdisco. Thuis kan dat allemaal niet, we wonen in Amsterdam steeds kleiner, maar kinderen – én volwassenen – willen ook vrij kunnen bewegen. Bij QRU kan dat.”
Maar QRU is veel meer dan dat. Lianne: “We willen vooral een ontmoetingsplek zijn. Het draait in Amsterdam alleen om huizen bouwen. Dat snap ik wel, want er is woningnood, maar als je alleen maar huizen op elkaar stapelt, dan raak je van elkaar vervreemd. Juist daarom is een culture buurtloods als QRU zo belangrijk. Mensen raken hier met elkaar in gesprek, leren elkaar beter kennen. Door onze activiteiten brengen we mensen samen. Dat is hard nodig in een stad als Amsterdam.”
Die activiteiten lopen uiteen van de maandelijkse rommelmarkt op zondag tot boekpresentaties, concerten, de platenbeurs, workshops, eet- en filmavonden, de lijst is te lang om op te noemen. Ricardo: “Laatst hadden we bijvoorbeeld een Ethiopische eetavond, die organiseerden we samen met Kilimanjaro, een Ethiopisch eethuis aan het Beukenplein.” Lianne: “Het leuke was dat zowel de Ethiopische gemeenschap er was, en ook witte Amsterdammers. Het was een kruisbestuiving van culturen. Dat is precies wat we willen.”
Zusje van de IJ-hallen
Vandaar dat de zondagse rommelmarkten van QRU zo’n succes zijn. Lianne: “Het leuke van een rommelmarkt is dat daar alle lagen van de bevolking komen. We begonnen er al mee toen we in ons vorige pand zaten, een oude fabriekshal verderop aan de Cruquiusweg, en het was meteen een succes. Eerst hadden we zeventien standjes, inmiddels zijn het er zestig. Sommige mensen noemen ons het zusje van de IJ-hallen. Die komen liever hier, ze vinden de IJ-hallen wat groot en onpersoonlijk.”
QRU bestaat inmiddels tweeënhalf jaar. Toen de oude fabriekshal gesloopt werd voor nieuwbouw, konden Lianne en Ricardo een halfjaar geleden tijdelijk het huidige pand betrekken. Ricardo: “We kunnen hier tot april blijven, maar hopelijk langer, dat horen we binnenkort. En als we hier weg moeten, want ook hier is woningbouw gepland, willen we graag door op een andere locatie op Cruquiuseiland. We zijn daarover in gesprek met de gemeente.”
Voorlopig zijn ze nog niet weg. Lianne: “We hebben ook nog eindeloos veel plannen, zoals een plantenmarkt waar buurtbewoners hun stekjes kunnen verkopen, of een muzikantenmarkt waar je voor een spotprijsje een tweedehands gitaar kunt kopen. In februari organiseren we samen met het Jeugdtheaterhuis Amsterdam een Winter Wonder Sprookjesland voor kinderen. We kunnen dat allemaal zelf bedenken en organiseren. Dat maakt deze plek zo leuk, we kunnen onze creativiteit erin kwijt. Het is echt mijn droombaan.”
Ricardo vult aan: “Maar het leukste vinden we het om samen met anderen iets te organiseren. Op zo’n manier dat het voor iedereen iets moois oplevert. Dus als je een leuk idee hebt, aarzel dan niet en kom langs. Onze deur staat altijd open.”
www.qru.amsterdam