Sport

Rennen langs de highlights van de stad

In Amsterdam-Oost struikel je over de hardlopers, en met een recordaantal deelnemers werd de marathon van Amsterdam de grootste van Nederland. Tijd voor een boek, dacht Maaike Marechal. Amsterdam RENT laat de mooiste plekjes van de stad zien.

Natuurlijk, boeken over hardlopen zijn er genoeg. Maar nergens kon hardloopster en stedenbouwkundige Maaike Marechal een boek vinden waarin ook mooie routes met praktische informatie waren opgenomen. “En dus besloot ik er zelf maar eentje te maken,” vertelt ze. Het resultaat: Amsterdam RENT, een boek met de 25 mooiste hardlooproutes van de stad.

Jarenlang woonde Marechal in de Transvaalstraat, dus Oost kent weinig geheimen voor haar. In haar boek staan routes langs de Ringvaart, Park Frankendael en door Watergraafsmeer. Het grootste gedeelte van de routes had ze al eens afgelegd, als fanatiek hardloopster. Ze gaan voornamelijk door het groen en langs water en beginnen steevast bij een horecapunt. “Handig om af te spreken.” En, zegt Marechal glimlachend: “Je mag jezelf als recreatieloper best wel een beetje verwennen na alle inspanningen.”

Voor Marechal is hardlopen meer dan alleen maar zo snel mogelijk rennen. Haar advies: kijk om je heen! “De stad heeft zoveel moois te bieden. Maar dan moet je wel weten waar je moet zijn. Vandaar dat ik in mijn boek gedetailleerde informatie en foto’s heb laten opnemen. En om beweging op de foto’s te krijgen, heb ik verschillende hardloopgroepen in Amsterdam benaderd. Die reageerden heel enthousiast. Zo zijn het echte actiefoto’s geworden.”

Behalve hardlooproutes staan er in Amsterdam RENT ook trainingstips en inspirerende hardloopverhalen, van onder anderen cabaretier Dolf Jansen. De routes die zijn opgenomen in het boek hebben een lengte van tussen de zes en tien kilometer. Voor de fanatiekelingen: ze zijn onderling aan elkaar te koppelen.

Gevraagd naar de mooiste route in Oost hoeft Marechal niet lang na te denken. “Dan ga ik die op IJburg noemen, omdat ik het Diemerpark prachtig vind en er heel veel mooie punten op IJburg zijn: het uitzicht op Durgerdam, de haven, de afwissende architectuur op Steigereiland. Daar kom je allemaal langs als je de route van het boek volgt.”

“Wat ik ook heel verrassend vond was Diemen,” vervolgt Marechal. “Veel mensen denken dat daar alleen maar nieuwbouw is, maar je kunt er prachtig lopen langs de Diem en het Amsterdam-Rijnkanaal. Ook langs Het Gein, een kronkelend riviertje in Zuidoost, kun je mooi hardlopen. Terwijl dat nou niet de eerst associatie is die ik met Gein had. Dat is eerder het eindpunt van de metro. Maar je kunt er dus geweldig sporten.”

Onlangs werd bekend dat de marathon van Amsterdam is uitgegroeid tot de grootste van Nederland. In 2000 namen 2.241 deelnemers deel aan de Amsterdamse marathon. Tien jaar later werd de grens van tienduizend gepasseerd en dit jaar schreven maar liefst 44.094 hardlopers zich in op de diverse onderdelen. Ook het aantal buitenlanders zorgde voor een record: liefst 93 verschillende nationaliteiten stonden dit keer aan de start.

Dat steeds meer mensen gaan hardlopen, schrijft Marechal toe aan de laagdrempeligheid van de sport. “Je kunt het heel makkelijk doen, je stapt de voordeur uit en je bent al bezig. Bovendien kun je op elk moment van de dag je schoenen aantrekken en naar buiten gaan. Zelfs van je werk naar huis als je dat zou willen. Het past wel in de trend dat de samenleving steeds individualistischer wordt.”

Een gouden tip voor mensen die willen beginnen? “Wissel je rondjes af, dan wordt het leuk. Echt waar, de stad heeft zoveel te bieden. En soms loop je daardoor verder dan je had bedacht ook, prima training dus.”

Het boek is verkrijgbaar bij verschillende winkels in Amsterdam: boekhandels, loopwinkels en reisboekwinkels. Voor meer informatie en een actueel overzicht van verkooppunten zie ook www.routemakers.nl of de Facebookpagina van Amsterdam RENT.

Hardlopen maakt blij
Uit recent onderzoek is gebleken dat rennen gelukkig maakt. Volwassenen die drie keer in de week sporten verlagen hun kans op een depressie met een vijfde. Het gaat om een meer dan 50 jaar durend Brits onderzoek onder 2000 mensen die allemaal in dezelfde week in maart 1958 zijn geboren. Elke tien jaar vulden zij uitgebreide vragenlijsten in.

Lees ook:
De favoriete hardlooproutes van Hans Sibbel: ‘Soms loop ik op met een varend schip’ (28-10-2013)
Het blauwe uur – een runner’s companion (12-09-2014)
Eerste Amsterdamse Hardloopavond4daagse, in vier avonden een marathon (11-04-2014)