Er zijn tal van goede redenen om vegetarisch te eten. Vanwege duurzaamheid bijvoorbeeld, of omdat je tegen dierenleed bent, of desnoods omdat het rijmt met je identiteit. Maar de allerbeste reden is toch wel dat groenten zo lekker zijn. In Brabant, waar ik vandaan kom, weten ze dat nog niet. Op de lunchkaarten daar staat onder ‘vega’ nog altijd de onuitroeibare geitenkaassalade. Ik was er onlangs in een restaurant waar op de menukaart triomfantelijk het eerste vegetarische gerecht werd aangekondigd, want: ‘ook wij gaan met de tijd mee’. Tja.
Amsterdam is de fase van de geitenkaassalade ver voorbij. Hier grijpt inmiddels het veganvirus om zich heen. Het veganistische restaurant bij ons om de hoek zit avond na avond vol, en bij onze favoriete koffietent wordt graag een veganistisch taartje gebakken.
In eigen keuken flex ik tussen vlees, vis, vega en vegan. Onder aanvoering van groentekok Ottolenghi en consorten leerde ik hoe veelzijdig groenten zijn. Bieten bijvoorbeeld, kun je behalve koken ook poffen, roken, inleggen in zoet-zuur, en in dunne plakken snijden en dan marineren. Laatst heb ik zelfs een paar gele bieten gegaard in zoutkorst. Ook bloemkool heeft meer in zich dan doorgekookt opgediend te worden met een flets kaassausje. Van roosteren in de oven bijvoorbeeld, krijgt-ie een flinke oppepper en komt de aardse smaak goed tot z’n recht. Dat proef je goed in deze vegan curry.
Door Janneke Vermeulen
Nodig voor 4 borden:
- 750 gram bloemkoolroosjes (ongeveer 1 grote bloemkool)
- 4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
- 50 gram amandelschaafsel
- 2 grote uien, in parten gesneden
- 2 eetlepels kerriepoeder
- 1 blik kokosmelk (400 ml)
- half groentebouillonblokje (voor een halve liter)
- fijngesneden verse koriander
- (basmati)rijst
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan. Meng de bloemkoolroosjes met 2 eetlepels olie, zout en peper en rooster ze 20 minuten in de oven. Smoor de uiparten in 2 eetlepels olie een kwartiertje op zacht vuur. Voeg de kerriepoeder toe en bak nog 1 minuut. Voeg dan de kokosmelk en het halve bouillonblokje toe en kook al roerend even in. Voeg de bloemkool toe en warm nog even door. Breng zo nodig op smaak met zout en peper. Serveer met amandelschaafsel en koriander. Lekker met basmatirijst.