Nieuws

Recept: oosterse stamppot

Als-ie dan toch komt, kan je ’m maar beter omarmen, de herfst. Met gerechten waar je iets mee kan als wind en regen om je fiets slaan. Een stevige stamppot bijvoorbeeld. Herfst is dan misschien nog geen winter, maar wel een voorbode. En je weet het toch niet meer met die seizoenen van tegenwoordig.

Nu zit de wereld vol met onzekerheden deze dagen, dankzij nepnieuws en Trump en meer van dat soort toestanden. Ik las laatst ook dat hét symbool van de Hollandse keuken, de stamppot, helemaal niet zo Hollands is als wij graag geloven. Nee hoor, in Frankrijk heb je brandade(met gezouten vis), in België Brusselse stoemp(met spruiten) en in Duitsland hete bliksem (met appel en spek). Weg nationale culinaire trots.

Dan is het fijn als je je vast kunt klampen aan zekerheden als aardappelen, kool en spek. Een geijkte combinatie in het stamppotpalet – denk maar aan stamppot boerenkool met spek. En variëren mag, zolang je de basis maar in de smiezen houdt. Dat geldt ook voor de bereiding: maak éérst de aardappelpuree (met warme melk!), en schep dan de rest erdoorheen.

Ik maakte een stamppot met spitskool en gaf er een Oosterse twist aan met kerriepoeder, limoensap en gebakken uitjes.

nodig voor 4 eters:
1 kilo zachtkokende aardappelen
1 spitskool
300 gram gerookte spekblokjes
50 gram boter
2 eetlepels kerriepoeder
250 ml melk
sap van 1 limoen
gebakken uitjes

bereiding:
Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken van gelijke grootte. Kook ze in water met zout in ongeveer 20 minuten gaar. Verwijder de buitenste bladeren van de spitskool, snijd ’m doormidden, verwijder de harde kern en snijd de helften in repen. Bak in een grote, hoge koekenpan de spekjes uit, haal ze uit de pan en bewaar het spekvet in de pan. Smelt de boter in dezelfde pan, bak daarin de kerriepoeder een paar tellen aan en voeg de koolrepen toe. Bak ze twee minuten al omscheppend tot de kool iets is geslonken. Verwarm de melk al roerend op laag vuur in een steelpannetje. Giet de aardappelen af, voeg de melk toe en stamp de aardappelen tot een fluwelige puree. Schep de spekjes, kool (met bakvet) en limoensap erdoor en breng de puree op smaak met zout en peper. Serveer met de gebakken uitjes.

Meer recepten vind je hier.