Nieuws

Recept: lievelingsthuismaaklunch

Elke thuiswerkende zzp’er (of geraniumzitter, of student, of thuisblijfvader) kent het dagelijks terugkerende vraagstuk wat te eten voor de lunch. Tuurlijk, iedere dag een boterham met kaas / jam / hummus / likkepot kan, maar dat gaat op den duur vervelen en thuiswerken (of studeren, of kinderen opvoeden) is al saai genoeg.

De maandaglunch is makkelijk in mijn geval. Dan warm ik namelijk een restje zondagsdiner op en in het weekend neem ik geen halve maatregelen. Dus op maandag eet ik een kliekje moussaka of anderhalf viskoekje en met een beetje mazzel ligt er nog een restje tiramisu in de koelkast. Bijkomend voordeel van zo’n restjeslunch is dat de volgende dag eigenlijk alles lekkerder is, als de smaken een nachtje op elkaar hebben ingewerkt.

Soms lunch ik buiten de deur. In mijn eigen Transvaalbuurt kan dat ongeveer op elke straathoek, maar puntje bij paaltje eet ik toch altijd garnalenkroketten bij dezelfde tent. Op andere dagen, als de garnalenkroketten mijn neus uitkomen of als mijn vriend zegt dat we moeten bezuinigen, maak ik thuis lunch. Voor inspiratie spiek ik op menukaarten van naburige lunchtenten. Dat dan weer wel.

Eén van mijn lievelingsthuismaaklunches komt uit de stal van een toko in het zuiden des lands. Daar weten ze namelijk óók heel goed hoe het moet. Met een gekookt eitje, bietjes en mayo – mayo geeft glans aan thuiswerken, en combineert ook nog eens hemels met de aardse en zoete smaak van biet. De andere combi ontdekte ik bij toeval, maar dat paddenstoelen en blauwe kaas een goed duo zijn, is niet verwonderlijk – want beide schimmels. Enfin, doe er je voordeel mee. En vergeet vooral niet daarna een hazenslaapje te doen. Eén van de grote voordelen van thuiswerken.

voor 1 thuiswerker:

boterham bietjes – eitje – mayo

 • 2 lekkere, dikke boterhammen
 • 1 kleine gekookte rode biet, gepeld
 • 1 hardgekookt eitje, gepeld
 • 2 eetlepels mayonaise
 • jonge sla

boterham blauwekaascrème – paddenstoelen

 • 2 lekkere, dikke boterhammen
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 50 gram paddenstoelen, schoongemaakt en in plakjes gesneden
 • 50 gram blauwe kaas
 • 1 flinke eetlepel crème fraîche
 • jonge sla

bereiding:

Boterham biet en ei: snijd het bietje en het eitje in dunne plakken. Besmeer beide boterhammen aan één zijde met mayo. Beleg één boterham met biet, ei en een plukje sla en dek af met de andere boterham.

Boterham paddenstoelen: toast de boterhammen kort in de oven of broodrooster. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de paddenstoelen gaar. Laat even afkoelen. Meng met een garde de blauwe kaas met de crème fraîche. Besmeer beide boterhammen aan één zijde met de blauwekaascrème. Beleg één boterham met de gebakken paddenstoelen en een pluk sla en dek af met de andere boterham.

Meer columns met recepten van Janneke.