Nieuws

Racketsport padel aan grote opmars begonnen. ‘De bal kan overal vandaan komen’

Padel is een relatief nieuwe sport die vanuit Mexico en Argentinië is overgewaaid naar Spanje en Europa. Ook in Nederland groeit padel als kool. De verwachting is dat het aantal padelbanen de komende jaren zal verdubbelen.

Padel bevat veel elementen van tennis en squash. Er wordt in duo’s gespeeld op een baan van tien bij twintig meter, waarbij een glazen wand en metalen afrastering aan de zijkant onderdeel zijn van het spel. Het is zelfs toegestaan om tijdens een rally de baan af te rennen om de bal terug te slaan. Dit alles resulteert in een spectaculair spel met voortdurend onverwachte wendingen.

Duncan Brewster speelt padel op niveau eerste klasse en hoopt op te klimmen naar Hoofdklasse of zelfs Topklasse. Daarnaast is hij namens Chip & Charge padeltrainer op de padelbanen van het Universitair Sportcentrum op Middenmeer. Duncan vertelt begeesterd over zijn geliefde sport.

“Zo’n drie of vier jaar geleden wilden vrienden padellen, en zij hadden nog twee mensen nodig. Daarna heb ik lessen genomen, zo ben ik erin gerold. Eerst één keer per week, toen twee en later zomaar vier. Daarvoor tenniste ik veel, maar ik had daarin een bepaald plateau bereikt, werd niet echt meer beter. Bij padel merkte ik al snel veel vooruitgang. Dat maakte het interessant, en het stimuleerde om verder te gaan. Padel is dynamisch, de bal kan overal vandaan komen. Je kunt de bal langs iemand slaan, maar via de muur kan het spelletje gewoon verder. Rally’s kunnen lang duren, wat het spel gevarieerder en moeilijker maakt. Ik probeer nu te oefenen om de bal via grond en muur de baan uit te smashen, dat levert bijna altijd een punt op. Verder wil ik met ons team (een team telt minimaal vier spelers, red.) proberen te promoveren naar een hogere klasse.”

“Voor beginners zijn twee dingen belangrijk: het spel aan het net en achter in bij de muren. Als trainer probeer ik dat als eerste te leren. Volleren bij het net en met het stuiteren bij de muur omgaan; beginners zijn niet gewend dat een gepasseerde bal nog terugkomt. Ik vind lesgeven heel leuk en als het mensen blij maakt, prikkelt dat om door te gaan.”

Voor padellers is Spanje het beloofde land: “Echt bizar, padel is daar ontploft de afgelopen vijftien jaar en misschien wel even populair als voetbal. Ieder stadje heeft een padelbaan, kinderen krijgen bij wijze van spreken bij geboorte een padelracket in de armen gedrukt. Mensen beginnen jong met spelen en gaan door tot op hoge leeftijd. In Nederland zijn padelbanen steeds aan tennisclubs verbonden; je moet lid zijn van een tennisvereniging om te padellen. Helaas is de padelbond enkele jaren terug opgegaan in de tennisbond. Het zou mooi zijn als padel onafhankelijk wordt, dan kunnen we meer naar Spaanse sferen toe.”


Ook padelbanen op Zeeburgereiland
Op 10 mei 2021 is gestart met de aanleg van het Urban Sportpark in de Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland, naast de skatebaan. Er komen padelbanen, maar er is ook ruimte voor hockey, korfbal en 3×3 basketbal. Verwachte oplevering: september 2021.