Nieuws

Pride Photo geeft veelzijdig beeld van een veerkrachtige gemeenschap

Vrijdag 5 juli opende in het Oosterpark de Pride Photo Tentoonstelling 2024. De LHBTQIA + fotoexpositie is in samenwerking met Framer Framed en met medewerking van stadsdeel Oost en BiZ Oosterpark. De foto’s worden tot en met 25 juli geëxposeerd en reizen daarna verder naar andere stadsdelen en steden.

De tentoonstelling van dit jaar is een overzicht van queer levens, lichamen, identiteiten en hun verhalen overal ter wereld. De collectie geeft een krachtig, complex en veelzijdig beeld van een diverse en veerkrachtige gemeenschap. De Mexicaanse auteur, activist en trans vluchtelinge Alejandra Ortiz onderzocht tijdens het samenstellen van de tentoonstelling wat het voor haar betekent om queer te zijn. “Queer is alles wat afwijkt van de rigide binaire normen van de huidige maatschappij.”
Pride Photo is een Nederlandse, in 2010 opgerichte organisatie die elk jaar met een openlucht fototentoonstelling inspirerende verhalen uit de LHBTQIA+ gemeenschap onder de aandacht brengt. Van de dit jaar bijna 9200 inzendingen werden ‘Invisible’ van Alexis en ‘I Remember Everything’ van de Australische fotograaf Julie Sundberg door de jury uitgeroepen tot winnaar.

Met een nieuw team, programma, artistiek leiderschap en educatieprogramma verbindt Pride Photo zich met kunstinstituten in heel Nederland. Presentator en programmamaker Anne Fleur Schipper spreekt een audiotour in. “Ik ben enthousiast om verder te bouwen aan deze unieke organisatie.” Ze hoopt dat Pride Photo een internationaal platform voor en door de queer community wordt. “De kracht van verhalen staan voor mij voorop: verhalen kunnen gebruikt worden om te inspireren, humaniseren, om betekenis te geven en om veilige ruimtes te creëren.”

Stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege is trots op de Pride Photo tentoonstelling in het Oosterpark. “Kunst in de openbare ruimte is belangrijk voor onze samenleving. Het biedt iedereen de mogelijkheid om van kunst te genieten en creëert een diepere verbinding tussen mensen. In deze bijzondere tentoonstelling in Oost zien we dit goed tot uiting komen.”