Debby (30) en Melinda (25) zijn twee sporters met een beperking. Elke maandag na het avondeten sjezen ze op hun scootmobiel richting fitnesscentrum Life & Kicking. Om 19.00 uur staan ze dan klaar om door fysiotherapeut Danielle Gerritsen aan het werk gezet te worden.
“Nou, je ziet het,” grinnikt Debby. “Ik ben aan het handfietsen.” Zwaar? “Nee, helemaal niet. Het is heerlijk. Heel soms is Danielle wel streng, zegt ze: kom op je kan het, nog eentje. Maar dat is ook wel goed voor me.” Melinda: “Ik vind het zo leuk, omdat Danielle ons lesgeeft. Met haar heb ik de grootste lol.”
“Het is inderdaad altijd leuk met deze meiden,” knikt Danielle, die de meiden instrueert. “Krachttraining op de (soms aangepaste) apparaten, losse oefeningen; we doen alles wat binnen hun mogelijkheden ligt.” Danielle werkt bij de inpandige fysiotherapiepraktijk Fysio IJburg. Zij haalde Debby en Melinda naar deze sportschool. “Ik kwam al een keer per week bij hen aan huis voor oefeningen. Debby deed aan paardrijden, maar…”
Debby: “Hé, dat wou ik vertellen! Paardrijden ging niet meer, vanwege mijn benen. Net toen ik aan mijn moeder vroeg wat moet ik dan?, kwam Danielle met het idee van het fitnessen. Een goede conditie is voor mij belangrijk.” Melinda: “Ik dacht, dat lijkt mij ook wel wat. Vraag me nu niet meer waarom.” Ze giechelt. “Het is wel goed voor mijn buikspieren. En ik wil 40 kilo afvallen. Dan beweeg ik makkelijker.”
Hebben jullie nooit het gevoel dat je bekeken wordt, omdat je tussen ‘gewone’ mensen sport? Debby, heel stellig: “Boeien, boeien.” Melinda: “Ik vind het wel vervelend als ik bekeken word. Maar hier tonen mensen juist respect.” Debby, gierend van de lach: “Ze kunnen beter naar me kijken dan over me lullen.”
Dan, serieus: “Ik ben gehandicapt door zuurstoftekort. Maar mijn hersenen werken goed, hoor. Iedereen mag er iets over vragen, daar ben ik heel open in.” Melinda: “Hier vind ik het fijn. Waarom zouden we met alleen maar gehandicapten sporten?”
Amsterdamse Pluim
Sportschool Life & Kicking heeft de Amsterdamse Pluim gewonnen, een prijs voor sportorganisaties die zich sterk maken voor het geïntegreerd sporten van mensen met een beperking of chronische ziekte. De jury: “Het is een sportorganisatie die erg goed bezig is met het welzijn van mensen met een beperking.” Bij Life & Kicking zijn ze ‘hartstikke blij’ met de Pluim. Bente, manager: “Bij ons is iedereen welkom. We kijken niet naar wat iemand niet kan, maar naar wat hij wél kan. Sporten is goed voor je zelfvertrouwen. Ik ben echt trots op deze sportschool.”
Van de 43 sportorganisaties en -verenigingen die meedongen naar de prijs waren er tien in Amsterdam gevestigd. Die werden bezocht en getest door een visitatiecommissie. Op 25 september werden de prijzen uitgereikt. Naast Life & Kicking vielen nog drie andere organisaties in de prijzen. De Amsterdamse Pluim is een initiatief van de Amsterdamse afdeling van het Astmafonds.
Foto:
Debby (l.) en Melinda voor het eerst op een gewone fiets. Melinda fietst meteen als een dolle; voor Debby is het lastig, al zit ze er parmantig op. Fysiotherapeut Danielle: “We ontdekken elke keer weer nieuwe mogelijkheden.”