Nieuws

Plannen voor een voedselbos, maar wie kaapt de Oostpunt?

Een voedselbos wordt meegenomen in de bestemmingsprocedure voor de Oostpunt van Zeeburgereiland. Maar er zijn ook andere ruimteclaims.

Als het aan GroenLinks ligt, komt er op de Oostpunt van Zeeburgereiland een voedselbos. Gemeenteraadslid Jenneke van Pijpen diende hiertoe in december een initiatiefvoorstel in, dat door de Amsterdamse gemeenteraad werd aangenomen. Dit betekent dat het plan wordt meegenomen in de bestemmingsplanprocedure. Ook stadsdeelbestuurder Rick Vermin is enthousiast over het plan. Een voedselbos bestaat uit vooral eetbare planten, struiken en bomen, functioneert zelfvoorzienend en circulair, en kent een grote biodiversiteit. 

Hoogleraar en lector Patrick Huntjens van Universiteit Maastricht en Hogeschool InHolland heeft het plan voor het ZeeBURGERvoedselbos ontwikkeld en begeleidt studenten die het verder uitwerken. “InHolland krijgt een nieuw schoolgebouw in de Sluisbuurt. Studenten werken mee om er de meest duurzame buurt van Nederland van te maken. Een voedselbos past daar mooi bij.”

De studenten van InHolland hebben onderzocht wat buurtbewoners willen op de Oostpunt: basisscholen willen er schooltuintjes, buurtbewoners willen graag een park om in te wandelen. Huntjens: “Met een voedselbos kun je die wensen combineren, eventueel aangevuld met horeca waar de producten uit het voedselbos op het menu staan. Het biedt de mogelijkheid tot een stukje lokale voedselvoorziening. Een voedselbos is de meest ideale vorm van kringlooplandbouw. Bovendien brengt het sociale cohesie als je medebewoners eigenaar maakt.”

Volgens een woordvoerder van de gemeente liggen er nog geen andere plannen voor het gebied. Mogelijk moet er plaats komen voor een tramstalling, maar dat wordt pas na andere besluitvorming duidelijk. Volgens Huntjens kan het naast elkaar bestaan: “Het is een flinke lap grond, van wel 7 of 8 hectare. De remise kan eventueel ondergronds met het voedselbos erbovenop.” Ook ligt er een ruimteclaim voor een overslagplaats. Op de website van de gemeente staat dat woningbouw op de Oostpunt niet mogelijk is door de ‘ruimtereservering voor de uitbreiding van de A10, het milieu en omdat het buitendijks gelegen is’.

De ondernemers die nu actief zijn op de Oostpunt hebben een tijdelijke vergunning, zoals Wind ’n Wheels. Eigenaar Rutger Eltink moet een beetje lachen om het idee er een voedselbos te maken: “Een voedselbos klinkt heel schattig, maar als je weet dat dit gebied best wel verontreinigd is, met slib uit het IJ, lijkt dit me niet de handigste plek.” Eltink zou het liefst langer doorgaan met zijn landzeilschool, maar hij weet dat hij op een gegeven moment het veld moet ruimen. “Dan ga ik wel de wereld rond zeilen of gewoon achter een computer werken.”

Huntjens beaamt dat de grond nog moet worden onderzocht. “We verwachten wel enige vervuiling, maar voor elke nieuwe bestemming zou de grond moeten worden vernieuwd of schoongemaakt.”

Restaurant Kaap Amsterdam, met een grote buitenvrijplaats, heeft een contract tot en met 2024. “We zitten er in ieder geval nog drie volle jaren,” zegt eigenaar Stefano Richetta. “Voorlopig zijn we nog niet weg. We hopen dat we mogen blijven als er ook een horecafunctie komt.”

Meer weten over die slib uit het IJ? Lees ‘De Smeerpijp van Amsterdam’.Foto: Stefano van stadsstrand Kaap Amsterdam en Rutger van Wind ’n Wheels.