Nieuws

Plannen voor een binnenzwembad bij het Flevoparkbad

Ruim dertig miljoen euro heeft de gemeente Amsterdam in haar Voorjaarsnota beschikbaar gesteld voor de aanleg van een binnenbad en een doelgroepenbad bij het Flevoparkbad. Anneke de Vries van de Vereniging Flevoparkbad is blij met het besluit van de gemeente. 

“Kijk, volgens de plannen komt hier het nieuwe binnenbad.” Anneke de Vries, aankomend voorzitter van de vereniging, wijst naar het terras met de houten bankjes en tafeltjes waar je tijdens een bezoek aan het Flevoparkbad frisdrank of een kop koffie kunt drinken. Ze is positief over de plannen voor een nieuw binnenbad en een doelgroepenbad. “Het betekent een geweldige aanvulling op het beschikbare zwemwater in Amsterdam-Oost.”

In de plannen van de gemeente blijven beide buitenbaden – het vijftigmeterbad en het ondiepe bassin – behouden. De Vries: “Dit is ook een goed moment om de baden zo te verduurzamen dat je er straks het gehele jaar door in kunt zwemmen. Het buitenbad is nu open van eind april tot begin september, maar er zijn steeds meer zwembaden in Nederland die veel langer of zelfs het gehele jaar open zijn. Steeds meer mensen zwemmen ook buiten in de koudere maanden. Bovenal is zwemmen een fijne sport voor jong en oud. Er zijn niet zoveel sporten die je tot op hoge leeftijd kunt blijven beoefenen. Als je het buitenbad het hele jaar openstelt, bied je meer Amsterdammers de kans om in beweging te blijven. Dat past bij een gezonde stad.”

De Vereniging Flevoparkbad bestaat bijna tien jaar en is opgericht in een tijd dat er zelfs discussie was of het zwembad wel open moest blijven. Sindsdien is er veel veranderd. “We hebben inmiddels tweeduizend leden en honderd vrijwilligers. Als je lid bent van de vereniging kun je vanaf half zeven ’s ochtends tot acht uur ’s avonds zwemmen. Die ochtend- en avonduren zijn mogelijk door de inzet van onze vrijwilligers. Een vereniging die honderd procent op vrijwilligers draait, dat is uniek.”
Het zegt iets over de liefde van veel Amsterdammers voor het Flevoparkbad. “Dit is een verborgen parel in een drukke stad,” vindt De Vries. “Je loopt hier naar binnen en komt meteen op adem. Je kunt heerlijk zwemmen omringd door groen, terwijl de vogels fluiten. Het is een oase.”

Behoud wat uniek is
Het is dan ook haar verzoek aan de gemeente Amsterdam wanneer er straks gebouwd gaat worden: behoud wat uniek is, het groen, de stilte. “Gelukkig is dat ook de insteek van de gemeente. Het nieuwe binnenbad is vooral gepland waar nu de facilitaire voorzieningen zijn. De bomen en de ligweide blijven behouden. Verder hopen we dat het nieuwe binnenbad een groen karakter krijgt dat past bij het park. Bijvoorbeeld door het schuil te laten gaan achter rijen bomen of struiken of door de gevels groen te bekleden.”


Woordvoerder verantwoordelijk wethouder Sofyan Mbarki, Recreatie en Sport: 
“Op dit moment is het enige overdekte zwembad in Oost het Sportfondsenbad. Er zijn wachtlijsten voor diplomazwemmen voor kinderen en er is nog geen doelgroepenbad voor mensen met een fysieke en/of psychische beperking. Amsterdam wil dat ieder kind een zwemdiploma kan halen en er is behoefte aan een doelgroepenbassin met zorgprofiel. Daarom heeft het college bij de Voorjaarsnota besloten om te investeren in een overdekt zwembad bij het bestaande buitenbad Flevoparkbad. Na instemming door de gemeenteraad worden de plannen verder uitgewerkt.”