Nieuws

Pilot op Java-eiland: ‘We willen laten zien dat afval veel waarde heeft’

De gemeente onderzoekt hoe bewoners gestimuleerd kunnen worden hun groente- en fruitafval te scheiden van het overige huisvuil. Op Java-eiland zijn afgelopen week speciale GF-afvalbakjes uitgedeeld.

“In heel Nederland scheidt men afval, maar in Amsterdam nog nauwelijks”, zegt Esther Somers, projectmanager Afvalscheiden bij de Gemeente Amsterdam. “Vooral op etages hebben mensen er moeite mee, omdat ze geen balkon of tuin hebben. Daarom onderzoeken wij met welke interventies we mensen in hoogbouw kunnen stimuleren.” Ook in Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Leidschendam lopen dergelijke pilotprojecten.

Op Java-eiland hebben alle 1665 bewoners onlangs een speciaal afvalbakje gekregen, plus een rol composteerbare afvalzakjes, een flyer en een brief. Op het eiland zijn tien GF-containers geïnstalleerd waarvan alle bewoners een pasje hebben gekregen. Het pilotproject gaat een jaar duren. Als het aanslaat, zal het breder worden uitgerold.

Somers: “Jaarlijks gooit elke Amsterdammer 80 kilo aan GFT-afval in de vuilnisbak. Mensen denken soms dat afval scheiden geen zin heeft, dat GFT-afval alsnog wordt verbrand, maar dat is niet zo. De techniek is de afgelopen jaren enorm verbeterd, er kan biogas van worden gemaakt en vruchtbare compost. Het is zelfs goedkoper om het in te zamelen dan het te verbranden.”

Java-eiland is voor deze pilot uitgekozen wegens de vele hoogbouw en de sociaal bewogen bewoners. “Zij houden zich vaak al bezig met duurzaamheid”, verklaart Somers. “Hier heeft de pilot dus een grote kans van slagen.” Tijdens een informatieavond op 27 oktober in koffiehuis Java-Blend werden bewoners over het project geïnformeerd en konden zij vragen stellen.

Wethouder Nevin Özütok (GroenLinks) testte het speciale GF-bakje twee weken uit. “Ik woon op een etage in hoogbouw, ik was bezorgd dat het zou gaan stinken of dat er fruitvliegjes op af zouden komen. Dat was niet zo. Ik zou best langer op deze manier mijn afval willen scheiden, vooral omdat ik er een goed gevoel aan overhield.”

Vanaf 21 november is een team van de organisatie Wasted langs alle huizen van Java-eiland gegaan om de bakjes persoonlijk aan bewoners te overhandigen en vragen te beantwoorden. Wie die avond niet thuis was, kan het bakje alsnog ophalen bij Java-Blend.

De bewoners van Java-eiland wordt ook gevraagd om koffie in te zamelen, want de start-up BeeBlue maakt geurige zeep van koffie en sinaasappelschillen. Somers: “We willen laten zien dat afval veel waarde heeft.”