Je woont bij elkaar in de straat maar je kent elkaar nauwelijks. Eigenlijk is dat jammer. De online leen- en huurservice Peerby kan daar verandering in brengen. Door spullen van elkaar te lenen, komen buurtbewoners meer met elkaar in contact.
Hoe vaak komt het niet voor? Je bent op zaterdagmiddag bezig met klussen in huis en plotseling kom je erachter dat je niet de juiste tang of schroevendraaier in je gereedschapskist hebt liggen. En dus haast je je naar de Praxis om – als je geluk hebt – nog net voor sluitingstijd de juiste spullen te kunnen kopen. Een hoop stress, en je wordt ook nog eens onverwacht op kosten gejaagd.
Dat kan ook anders, meent Daan Weddepohl, bedenker van Peerby. Want waarom zou je dat gereedschap niet lenen bij een van je buren? En als je klaar bent met je klus breng je alles weer netjes terug. Het klinkt logisch, maar het gebeurt volgens hem te weinig. Zeker in een wereldstad als Amsterdam, waar bewoners vaak niet eens weten wie hun buren zijn.
Weddepohl wilde daar iets aan doen. Hij bedacht daarom de online leen- en huurservice Peerby, bestaande uit een website en een app. Daarmee kan iemand die iets nodig heeft (een barbecue, een naaimachine, een voetbalspel, je kunt het zo gek niet bedenken) buurtbewoners online vragen of zij dat misschien in huis hebben. En of ze dat dan voor korte of langere tijd willen uitlenen of verhuren. “Het bijzondere aan Peerby daarbij is dat het actief voor je op zoek gaat,” legt Weddepohl uit. “Dat is een verschil met andere online vraag- en aanbodfora, zoals Marktplaats. Je bent daar als vrager afhankelijk van wat die dag toevallig wordt aangeboden.”
Er is nog een verschil. Want Peerby heeft de bedoeling bewoners die bij elkaar in de buurt wonen door deze online burenhulp met elkaar in contact te brengen. “We weten uit onderzoek dat mensen zich prettiger en veiliger voelen als ze hun buren beter kennen. Niet dat je dagelijks bij elkaar over de vloer hoeft te komen, maar elkaar groeten op straat of in de supermarkt geeft bewoners al een positief gevoel over hun buurt. Dat gevoel willen we met Peerby versterken.”
IJburg is sinds deze zomer de eerste wijk in Amsterdam waar Peerby wordt uitgerold. Andere stadswijken zullen spoedig volgen. “We willen dat dit eerst in Amsterdam een succes wordt. Daarna gaan we ermee naar andere steden in het land.”
Postcode Lottery Green Challenge 2012
Peerby is een van de genomineerden voor de Postcode Lottery Green Challenge 2012, een prijs voor innovatieve ideeën die bijdragen aan vermindering van de CO2-uitstoot. Weddepohl: “We zijn genomineerd omdat we een alternatief bieden voor de wegwerpcultuur. Hoe meer spullen worden hergebruikt, hoe minder behoefte er is aan nieuwe producten.”
Op 17 september presenteerden de finalisten hun plan op het PICNIC Festival 2012 in Amsterdam voor een vakjury en genodigden. Op 23 september wordt tijdens een speciaal diner – georganiseerd door de Postcode Loterij, in samenwerking met het Clinton Global Initiative – in New York bekendgemaakt welke finalist de hoofdprijs van 500.000 euro ontvangt.
Door Michel van Dijk