Het was een verrassende actie vorig najaar. Een groep buurtbewoners kraakte het al jaren leegstaande pannenkoekenhuis naast de speeltuin in het Flevopark. Ze konden de verloedering van het pand niet langer aanzien. Sindsdien zijn bezoekers van het park van harte welkom in Parknest, zoals het gebouwtje is herdoopt. De vrijwilligers staan klaar met een kop thee, koffie of warme soep. Prijs: een kleine donatie als het kan.
“Het was ongelofelijk vies en smerig, met dikke stoflagen en apparaten die niet meer werkten. De ratten en muizen hebben er twee jaar flink feestgevierd.” Het was de eerste indruk van de buurtbewoners die oktober vorig jaar het pannenkoekenhuisje Flevor kraakten, pal naast de speeltuin in het Flevopark. Klassiek: met de koevoet tussen de deur.
De horeca-uitspanning stond al jaren leeg, met dichtgetimmerde ramen en graffiti op de muren. Een unheimische plek, was de algemene beleving van wandelaars in het park. En ook vóór de tijd van leegstand was er weinig lol aan, vertellen de bezoekers van Parknest, zoals het gebouw nu heet. “Als je met je kind naar de wc wilde, moest je eerst een ijsje betalen, anders mocht het niet. Of de eigenaar had de wc’s op slot gedaan. Als je er iets van zei, kreeg je een snauw.”
Eigenaar al jaren spoorloos
Die eigenaar, dat is een verhaal apart. Die is al jaren spoorloos. Pogingen van zowel de vrijwilligere buurtbewoners alsook van de gemeente leverden niets op. “Hij reageert nergens op,” vertelt Richard, een van de buurtbewoners. “We weten dat hij leeft, er is niets met hem aan de hand, maar hij geeft geen sjoege.”
Een leuke, toegankelijke, betaalbare plek voor iedere Amsterdammer, dat is wat de krakers met Parknest beogen. Richard: “Waarom moet de koffie die je bestelt vier of vijf euro kosten? Dat kunnen veel mensen helemaal niet betalen. Op die manier zijn er steeds minder plekken waar je elkaar kan ontmoeten. Wij willen dat graag anders doen.”
Omdat het gekraakt is, mag Parknest geen commerciële prijzen vragen. Dirk, mede-initiatiefnemer van het eerste uur: “We vragen bezoekers daarom donaties, voor de inkoop en het onderhoud. De donatiepot staat op de toonbank en via een QR-code kun je eveneens doneren.” Richard: “Maar alles naar draagkracht. Als je het kan betalen, een kom soep, een kop koffie of een tosti, heel graag. Voor het opknappen van het pand alleen al zijn extra inkomsten van harte welkom. Zo zijn de rolluiken kapot, en hebben we soms lekkage. En anders geef je wat je kan. Iedereen is welkom, we hebben geen drempels.”
Dat blijkt, er is veel aanloop. Tijdens het interview komen er regelmatig nieuwsgierige voorbijgangers binnenlopen. En ze zijn allemaal blij verrast dat er eindelijk weer reuring is in het parkgebouwtje. Datzelfde geldt overigens voor het stadsdeel [zie kader]. Dirk: “Iedereen vindt: alles beter dan verloedering en leegstand. Mensen melden zich ook spontaan aan als vrijwilliger. We hoeven daar geen reclame voor te maken. En er is genoeg te doen. De een schenkt thee of koffie voor de bezoekers, de ander doet boodschappen, een derde zaagt hout voor onze houtkachel.”
Wekelijkse jamsessies
Ondertussen vinden er ook steeds meer activiteiten plaats in Parknest, vertelt Richard. “Op woensdag hebben we een spelletjesmiddag, de Vrienden van het Flevopark gebruiken Parknest als uitvalsbasis voor de parkwandelingen die ze organiseren, er is ruimte voor kleine exposities, en sinds kort organiseren we wekelijkse jamsessies op zaterdagmiddag. Iedereen die wil komen zingen of muziek maken is dan van harte welkom. En verder staan we open voor alle leuke ideeën. Zolang mensen elkaar maar kunnen ontmoeten. En we met z’n allen van Parknest een prachtige plek in het Flevopark maken.”
Reactie Jan-Bert Vroege, bestuurder stadsdeel Oost: ‘Kunnen weinig doen’
“Wij zien op deze plek in het Flevopark graag een levendige, laagdrempelige horecavoorziening en dat was de laatste jaren helaas niet het geval. Kraken is verboden, maar ik snap de actie van de initiatiefnemers van Parknest. Wij proberen al een tijd in contact te komen met de officiële eigenaar. Het pand is namelijk niet in bezit van het stadsdeel, dus we kunnen weinig doen. We hopen dat de eigenaar zich snel meldt, want dan kunnen we ervoor zorgen dat deze plek op een legale manier weer aantrekkelijk wordt voor bezoekers van het Flevopark komende zomer.”