Nieuws

Paaldansenschool in voormalige kauwgomballenfabriek

Tatjana van Onna startte dit jaar een paaldansschool in Amsterdam-Oost. Paaldansen dus, geen strippen. “Het is gewoon topsport.”

“Zo, dus jij bent stripper?” Tatjana van Onna weet inmiddels wel hoe dat gaat, als ze vertelt dat ze aan paaldansen doet. Met name oudere mensen trekken nog weleens verkeerde conclusies als ze vertelt waarmee ze haar geld verdient. In de loop der jaren heeft ze geleerd geduldig uit te leggen dat paaldansen veel méér is dan sensueel dansen.

Van Onna is eigenaar van The Pole Dance Factory, een fraaie hoge ruimte in de voormalige kauwgomballenfabriek aan de Daniel Goedkoopstraat. Er staan 15 palen van 4,5 meter hoog waaraan gedanst kan worden. En dat gebeurt volop: Van Onna geeft negen keer in de week lessen en workshops. Daarnaast is ze zelf paaldanseres in onder meer The Supperclub en verzorgt ze zo nu en dan bedrijfsuitjes.

Maar strippen? Niet dus. “Ik weet precies wat ik doe en waar mijn grens ligt,” vertelt ze, nippend van een kop thee in de kantine van The Pole Dance Factory. “Op zich vind ik het niet verkeerd dat mensen die associatie hebben. Iedereen mag zijn eigen invulling aan het paaldansen geven. En er komt natuurlijk ook sensualiteit om de hoek kijken bij de sport.”

Maar dat is niet het enige. In paaldansen zit alles, vindt Van Onna. Het is kunst, sport en acrobatiek tegelijk. Zelf deed ze in haar jeugd aan turnen en dansen. “Maar het was net alsof ik altijd iets miste.” Een stoere actie in een discotheek veranderde alles. “Ik zag op de dansvloer zo’n paal en dacht: dat wil ik wel eens proberen. Ja, en toen was ik verkocht. Ik heb les genomen en ben nooit meer gestopt.”

Drie jaar doet ze nu aan paaldansen. Ze behoorde, mede door haar turnachtergrond, al snel tot de top van Nederland. Vorig jaar eindigde ze als negende op het NK. Het idee om van haar hobby haar werk te maken kreeg ze nadat ze, ter inspiratie, op bezoek ging bij paaldansscholen in Milaan en Londen. “Toen ik die zag, wist ik: dát moet er ook in Amsterdam komen. En toen deze ruimte vrijkwam, kon ik niet meer terug.”

Hiervoor gaf ze ook paaldansles, maar dat leek niet op wat ze nu doet. “Dan stond ik met vijf vrouwen rond één paal, ze konden alleen maar om beurten dansen. Hier kunnen vijftien mensen tegelijk aan de slag. Dat is een heel andere benadering.”

In september opende ze The Pole Dance Factory en de belangstelling neemt alleen maar toe. Vrouwen komen om allerlei verschillende redenen. Van Onna: “De één wil een workout doen. De ander wil zich vrouwelijk voelen. Vaak is het een combinatie van die twee. Voor veel vrouwen is het een overwinning als ze hier hebben getraind. Ze voelen zich sterker én vrouwelijker. Hun zelfvertrouwen neemt toe.”

En mannen, zijn die ook welkom? “De deur staat voor iedereen open. Maar de mannen moeten geen bedreiging vormen voor de vrouwen. Tot nu toe doet er één man mee in de lessen. Hij is een performer. Dat gaat heel natuurlijk.”

Van Onna neemt nog een slokje thee. Als antwoord op de vraag hoe zwaar paaldansen is, wijst ze naar haar eigen buik. “Mensen denken dat ik zoveel keer per dag buikspieroefeningen doe. Maar dit komt puur door het paaldansen. Het is een ontzettend goede manier om de spieren rondom je romp te trainen. Ik ben zoveel sterker geworden sinds ik dit doe.”

Wie meer wil zien, moet haar naam maar even op YouTube intikken. Om het paaldansen meer bekendheid te geven, en uit de sfeer van het strippen te halen, deed ze dit jaar mee aan het televisieprogramma Holland’s Got Talent. Haar opzet slaagde ten dele. “Ze hebben vrij veel in mijn optreden geknipt en vooral de sexy moves in de montage gelaten. Blijkbaar verkoopt dat het beste.” Lachend: “Maar goed, zelfs Gordon was positief. Dus heel slecht kan het niet geweest zijn.”

Vier maanden is Van Onna nu bezig, maar de lat ligt hoog. Haar ambitie? “Van deze school een succes maken en het paaldansen naar een hoger niveau brengen. In landen als Amerika en Australië wordt er op grote schaal op professioneel niveau gedanst. In Nederland zijn ook een aantal goede paaldanseressen, maar we zijn nog volop in ontwikkeling.” Er is zelfs een lobby aan de gang om van paaldansen een Olympische sport te maken. Terecht, vindt Van Onna. “Het is gewoon topsport.”

Hier veel meer sport.