Nieuws

Overzichtstentoonstelling ‘duivelskunstenaar’ Eppo Doeve

Het Persmuseum gevestigd aan de Zeeburgerkade organiseert van 14 juni tot en met 14 juli 2013 een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Eppo Doeve in de kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae.

Eppo Doeve (Bandoeng, 1907 – Amsterdam, 1981) gold een aantal decennia als de bekendste en meest veelzijdige Nederlandse graficus van zijn tijd. Zijn zeer gevarieerde tekenwerk leverde hem de bijnaam ‘duivelskunstenaar’ op. Dat hij met twee handen tegelijk en ‘op de kop’ kon tekenen droeg hieraan bij.

Tijdens zijn carrière maakte Doeve talloze affiches, boekomslagen en illustraties. Hij ontwierp van alles; van postzegels en bankbiljetten tot muurschilderingen en toneeldecors. Grote bekendheid kreeg hij met zijn politieke spotprenten. Doeve kwam geregeld op televisie en had jarenlang samen met Alexander Pola een rubriek in Hier en Nu.

Vrijwel niemand kende echter de man achter het beroemde werk. Zijn heimwee naar het Nederlands-Indië van zijn jeugd hield hij voor zich. Dat gold ook voor de wens om te exposeren met zijn vrije werk. Meer dan dertig jaar na zijn dood komt er eindelijk een podium voor Doeve’s schitterende schilderijen en ook voor zijn onnavolgbare doedels.

De expositie is de eerste allesomvattende van Doeves werk en toont naast bekende affiches (voor o.a. Heineken, Artis en Philips) en spotprenten, ook veel onbekend werk zoals toneelontwerpen en erotische tekeningen.

Gelijktijdig is in het Persmuseum de expositie ‘Crisis in het Persmuseum’ te zien, met een bijzondere collectie politieke tekeningen van Doeve over de Nederlandse economie van 1932 tot 1981 die verbluffend actueel blijkt.
Ter gelegenheid van de tentoonstellingen verschijnt bij Elsevier een speciale uitgave over Eppo Doeve, samengesteld door Doeve-kenner Jop Euwijk.

Zie persmuseum.nl.