Nieuws

Overlast hangjongeren Pampuslaan afgenomen

Jarenlang leed IJburg onder bedreigingen, intimidaties, vandalisme en wangedrag van hangjongeren. Een voertuig van de gemeente en een kerstbomenstal gingen in rook op, een politiewagen werd bekogeld. Dicht bij woningen werd zwaar vuurwerk afgestoken, waardoor ramen sprongen. De meeste meldingen van overlast waren in 2022. De komst van een buurthuis, cameratoezicht en huisbezoeken lijken nu zijn vruchten af te werpen. Bewoners voelen zich veiliger en het aantal meldingen van overlast daalde de eerste helft van dit jaar naar ruim onder de honderd.

Ondanks het gemiddeld hoogst aantal jeugdige inwoners van Amsterdam heeft IJburg relatief weinig in huis voor deze groep. Vooral jongeren die thuis geen eigen plek hebben, raken tijdens de coronacrisis tussen wal en schip. Zien de straat als ontsnapping aan verveling. Daar voelen ze zich opgejaagd en onheus bejegend door de politie. Vaak hebben ze het idee niets verkeerd te doen, terwijl buurtbewoners toch melding van overlast maken. Opmerkelijk is dat de criminaliteit in IJburg niet hoger is dan in andere wijken, het aantal meldingen van overlast wel De gemeente wijt dit aan de afstand tussen de verschillende groepen inwoners. De buurt mist sociale cohesie.

Najaar 2021 neemt de gemeente tegenmaatregelen door het plaatsen van camera’s op de Pampuslaan en nabijgelegen gebied. Een jaar later opent in het centrum van het hanggebied een ontmoetingsplek voor jongeren. Achterliggende gedachte is de groepsverhouding te ontwrichten. Tegelijkertijd gaan jongerenwerkers met ze aan de slag. Het blijkt dat de jongeren vooral uit verveling rondhangen en een laag zelfbeeld hebben. Ze voelen zich niet gehoord. De jongeren worden betrokken bij sociale activiteiten in het officieel nog naamloze ontmoetingscentrum dat nu ‘de Eindhalte’ als bijnaam heeft. Ze krijgen hulp bij hun leven op de rit te krijgen. Veel van hen kampen met verslavingen en hebben schulden en huisvestingsproblematiek.

De jongeren hopen dat het buurthuis dagelijks open gaat in plaats van alleen op vrijdag en zaterdag, buurtbewoners en ondernemers met hen. Die ervaren veel minder overlast sinds het buurthuis in gebruik is genomen. Stadsdeel Oost erkent dat de voorzieningen voor jongeren in IJburg -20 jaar geleden gebouwd om de woningnood tegen te gaan – ondermaats zijn.  Toch is het stadsdeel niet van plan de Eindhalte vaker en langer open te stellen voor jongeren, het centrum moet de huiskamer zijn van een wijk met diverse bewoners. Wel zijn er plannen voor een eigen jongerencentrum en krijgt het Centrumeiland een nieuw buurthuis.