Eind jaren ’60 scoorden The Outsiders meerdere hits. Nadat de eerste internationaal bekende nederbeatband wegens verschillen van inzicht uit elkaar valt, heeft leadzanger Wally Tax (1948-2005) een solocarrière met zeven noteringen in de Top 40. Vooral 1974 was een succesvol jaar. Eind jaren ’80 neemt hij met pianist, componist en vriend Ben Waalwijk het album Springtime in Amsterdam op. Waalwijk neemt het initiatief op 5 juli een muzikale ode aan Tax te houden. Helaas overlijdt hij begin mei onverwacht. Besloten wordt de avond toch door te zetten en ook aan hem op te dragen.
Voordat gitarist Simon Haneveld, saxofonisten Franck Pavoo en Edgar Francken en zangeressen Anneriek van Dorst en Renata Zabsky een voorproef van 5 juli spelen, haalt Outsiders- drummer Leendert Busch herinneringen op met popjournalist Oscar Smit. Busch en zijn beste vriend Appie Rammers zijn de enige nog levende bandleden van The Outsiders. Op 5 juli is Rammers ook van de partij, waarschijnlijk wordt het hun laatste optreden. “Helaas wil het niet meer”, zegt Busch gelaten en kijkt naar zijn voeten. “Ik heb er geen gevoel meer in. Toen ik een paar jaar geleden drumde en steeds niets hoorde als ik op het pedaal trapte, dacht ik dat het aan mijn gehoor lag. Dat is minder geworden. Later bleek dat ik mijn voet op de grond zettte.”
Busch en Rammers, ‘dijkers’ in hun jeugd, leren ‘pleiner’ Wally Tax door een advertentie kennen. “We reden op ‘buikschuivers’ (opgevoerde brommers, red.). Veel jongens kregen die voor hun verjaardag., maar mijn ouders gaven me een drumstel en ik begon met Appie te spelen.” De jongens treden, samen met Tax op in het destijds beruchte café Las Vegas. “Na een matpartij brachten de dijkers buiten hun vetkuif weer in model. Weer binnen begon alles opnieuw.”
Door de wilde reputatie worden The Outsiders per abuis als knokploeg aangekondigd. Als ze in Warmond aan een talentenjacht meedoen en die winnen, krijgt de band een platencontract. “Voor die talentenjacht begon, stopte voor de deur een enorme limo met daarin vijf kleerkasten.” Busch grinnikt. “Ik weet niet wat ze gezegd hebben waardoor wij op de eerste plek eindigden, haha.”
In 1966 spelen de The Outsiders een half uur in het voorprogramma van het Rolling Stones concert in de Bossche Brabanthallen. De leden van beide bands komen elkaar bij de toiletten tegen en hebben die avond verder geen contact. Busch glimlacht. “Wij vroegen niet om hun handtekeningen en zij ook niet om die van ons.” De dag na het concert zijn fans en de pers het erover eens dat het optreden van The Outsiders dat van The Rolling Stones overtrof. Het gerucht gaat dat Mick Jagger dat niet kon waarderen, terwijl Keith Richard het wel leuk vond.
Bij het grote publiek raken The Outsiders en Wally Tax vanaf eind jaren ’70 in de vergetelheid, in muzikale kringen blijven ze enorm gewaardeerd. Eind vorige eeuw ontdekte de Amerikaanse garagerock scene The Outsiders. The Lyres en Nirvana waren fan.
Op 5 juli staan ook David Hollestelle (Wild Romance), Franklin Majid (Tee-set) en acteur Daniel Boissevain met begeleidingsband Sin Drums(Mecano)op de bühne. De jonge bands Lord Wanhoop en The Mocks spelen Tax/Outsiders covers. Wally Tax – The Outsider brengt de poplegende terug in ons geheugen. Het eerbetoon in Paradiso is bedoeld om nieuwe generaties kennis te laten maken met een van Nederlands belangrijkste popmuzikanten. Concerto houdt deze week daarom een bijzondere actie. Wie een lp of cd van Wally Tax en The Outsiders koopt, krijgt een gratis toegangsbewijs voor de tribute op 5 juli in Paradiso.