Nieuws

Opnamen De Wilde Stad

De film De Nieuwe Wildernis – over de natuur van de Oostvaardersplassen – was een groot succes in de bioscoop. De makers zijn nu bezig met De Wilde Stad, een film over Amsterdamse natuur. Ook in Oost worden opnamen gemaakt.

“In maart zijn we begonnen met filmen”, vertelt producer Ignas van Schaick, terwijl we op een motorbootje vanaf IJburg wegvaren. We gaan naar de strekdam, waar een kolonie mantelmeeuwen broedt. “Vier cameraploegen filmen wat er op dit moment te zien is in de stad”, zegt Van Schaick. “De broedende slechtvalken op het dak van ABN Amro op de Zuidas, gierzwaluwen in de Oranjekerk, de iepensneeuw…”

De makers willen met de film laten zien welke verhalen zich afspelen achter bekende taferelen: blauwe reigers op de Albert Cuyp, ratten in het Oosterpark, muizen in huis, duiven op de dam. Alles wordt vanuit het oogpunt van de dieren zelf gefilmd. Ook achter de mantelmeeuwen op de strekdam zit volgens Van Schaick een verhaal. “Het zijn typische forenzen: elke ochtend vliegen ze naar de stad om voedsel te zoeken. We willen laten zien hoe ze hier ’s ochtends massaal wegvliegen en hoe je ze vervolgens in de stad vuilniszakken ziet openmaken of patatjes ziet snaaien bij de Febo.”

Terwijl de skyline van Amsterdam zich achter ons aftekent, worden de witte stipjes in de verte langzaam herkenbaar als vogels. Van Schaick wil kijken hoe ver de mantelmeeuwen zijn met broeden, zodat hij het uitkomen van de eieren kan vastleggen.

Hoofdrolspelers in de nieuwe film zijn onder andere de vos, vleermuis, meerkoet, eekhoorn, duiven, maar ook de huiskat krijgt een prominente rol. “Dat is de grootste rover van de stad”, weet Van Schaick. “Het lijkt onschuldig dat katten met muizen en vogels thuiskomen, maar katten hebben een grote impact op het ecosysteem.”

De filmploeg gebruikt een getrainde kat als hoofdrolspeler. “Een kattentrainster laat hem elke dag uit om hem te laten wennen aan de drukte van de stad. In de film heeft onze kat ontmoetingen met publieke katten, zoals de cafékat, de homobarkat en de kaaswinkelkat, en bijvoorbeeld met de reigers op de Albert Cuyp die aan het eind van de middag wachten tot de viskramen worden afgebouwd.”

Terwijl we de strekdam naderen, vertelt Van Schaick vanaf het bankje achter in de boot dat bij nesten veel met onbemande camera’s wordt gewerkt, om van dichtbij te kunnen filmen. Een speciaal duikteam maakt opnamen van het Amsterdamse onderwaterleven. “Op sommige plekken is het water net helder genoeg. Het lijkt me leuk om een scène te hebben waarin je ziet wat er allemaal tussen de fietswrakken in de grachten leeft: rivierkreeften, kleine mosseltjes, algen, visjes… En dat je dan ziet hoe de gemeentereiniging de fietswrakken uit het water trekt, en daarmee het rif in één keer verwijdert.”

Stapvoets naderen we de strekdam. In de avondzon vliegen de mantelmeeuwen krijsend op. Ze moeten nog even doorbroeden, dan is het tijd om cameramannen naar de strekdam te sturen.

De Wilde Stad draait naar verwachting vanaf september 2017 in de bioscoop.