Nieuws

Open Ateliers Oost 21 en 22 mei, Oostelijk Havengebied toneel van beeldende kunst

Voor de tiende keer organiseert Frans Salman de Open Ateliers Oost. Plaats van handeling: het Oostelijk Havengebied en het Cruquiusgebied, waar vernieuwende architectuur en oude broedplaatsen nog aan de orde van de dag zijn. “Dat is nu al schitterend.”

Het kunstfestival Open Ateliers is een jaarlijks terugkerende atelierroute, dit jaar met werk van negentig professionele beeldend kunstenaars. Elke editie vindt plaats in een andere wijk in Oost, vorig jaar was dat de Oosterparkbuurt. Salman: “Zo laten we steeds ander stuk van dit mooie stadsdeel zien.”

In de wijk waar het festival plaatsvindt, stellen tientallen kunstenaars hun ateliers, broedplaatsen of soms zelfs hun bijzondere woning open voor publiek, “om bezoekers een unieke, laagdrempelige inkijk te geven”. Kunstenaars die niet in de festivalwijk wonen kunnen hun werk exposeren in bijzondere gebouwen, voor de gelegenheid omgedoopt tot Kunstknooppunt.

Voor deze zogenoemde knooppunten is Salman al druk aan het lobbyen. “Ik heb weten te regelen dat het nog te openen Ramses Shaffy Huis” – hij struikelt over zijn tong van enthousiasme – “de begane grond openstelt voor onze kunstenaars en publiek”. Dit huis wordt een kleinschalige, kunstzinnige woon- en zorggroep die in officieel pas in juli de deuren opent. “Zulke dingen, alles en iedereen met elkaar verbinden, dát vind ik het allerleukste.”

Ook onder meer het Borneo Architectuur Centrum, AO8 Events Amsterdam, De Eester Buurtcoöperatie en De Oceaan hebben een rol als Kunstknooppunt.

Ten slotte is er nog de centrale expositie, waar van alle deelnemende kunstenaars één werk te bewonderen is. Deze expositie wordt gehouden in de historische bagagehal van Loods 6 aan de Surinamekade.

Enthousiast en bevlogen is Salman, zelf ook beeldend kunstenaar. Zijn adagium: voor en door kunstenaars. Deelnemen is meedoen, vindt hij. Via diverse werkgroepen waarvoor deelnemende kunstenaars zich kunnen aanmelden – zoals publiciteit en financiën – betrekt hij hen actief bij de organisatie. Dat er jaarlijks meer dan achtduizend mensen naar de Open Ateliers komen, vervult hem met trots. “We maken dit samen tot een succes.”

Het thema dit jaar is ‘bruggen’. “Het is mijn ideaal een brug te slaan tussen bezoeker en kunstenaar.” Maar het reikt verder dan dat, Oost is verbonden door bruggen. Salman lacht. “Dan is er nog de samenwerking met de Brug. Haha. Dat mag je als citaat noteren. Dat is het derde brugmotief. Alles klopt weer.”

Kunst is belangrijk, benadrukt hij, weer serieus. “Bij de Open Ateliers kun je overal zó binnen lopen, alles is gratis, inclusief de catalogus met plattegrond. Met als extra attractie natuurlijk de plek, waar vernieuwende architectuur van het Oostelijk Havengebied mooi gek contrasteert met het oude van het Cruquiusgebied.”
Salman knikt tevreden, zijn blik gaat over het water, waar de festivallocatie al ligt te schitteren in de lentezon.

Open Ateliers Oost, editie Oostelijk Havengebied en Cruquiusgebied, zaterdag 21 en zondag 22 mei, 12.00 tot 18.00 uur. Centrale expositie in de bagagehal van Loods 6. Info en programma www.openateliersoost.nl.

Lees ook:
Stedelijk IJburg: ‘Kunst in een kunstmatig gebied.’