Nieuws

Stedelijk IJburg: ‘kunst in een kunstmatig gebied’

In drie weken tijd bouwde Frans Salman het nog op te leveren kantoorpand aan de Diemerparklaan 79 om tot een museum; Stedelijk IJburg. De organisator van de Open Atelierdagen in Oost lacht: Het Stedelijk Museum is al acht jaar in verbouwing, wij fiksen dat toch een stuk sneller.”

Stedelijk IJburg was vooral bedoeld als belangrijk ‘kunstknooppunt’ tijdens de Open Ateliers Zeeburg dat vorig weekend plaatsvond. Salman nodigde elf deelnemers van de atelierroute uit om werk te exposeren in het tijdelijke museum onder het thema: ‘Kunst in een kunstmatig gebied’.

Op de valreep is er een 12e kunstenaar aan toegevoegd en dat is Salman zelf. Hij maakte het werk: Gewoon een badkuip, hommage aan het Stedelijk Museum. Tijdens het inrichten van de tentoonstelling bleek dat er een lekkage was die niet meer op tijd verholpen kon worden. Salman maakte van de nood een deugd en kocht een kinderbadje om de druppels in op te vangen en voilá het kunstwerk was geboren. Salman: “Ik ben meer conceptueel ingesteld, want ik heb twee linkerhanden.”

Het werk van Salman is aangenaam sober tussen de werken van kunstenares Winnie Roeper. De beste omschrijving voor haar werk is misschien wel ‘überkitsch’. Haar fascinatie voor plastic poppen, roze varkentjes en klassieke beelden voor in de tuin gesaust in neonkleuren, onderstrepen vooral de kunstmatigheid binnen het thema van de tentoonstelling. Voor de rondrennende kinderen erg interessant omdat alles speelgoed lijkt te zijn.

Kinderspeelgoed komt vaker terug in de tentoonstelling, maar dan voor volwassenen. Rob van Wijngaarden fotografeerde voor zijn serie ‘Speelpakjes’ dames in spannend ondergoed en maakte hier vervolgens ministeckschilderijen van, “een verschrikkelijk karwei”. Tijdens de Open Atelierdagen voerde hij ook nog een performance uit met een model in speelpakje.

Toch bestaat het merendeel van de tentoonstelling uit schilderijen: veel kleurrijke bloemstillevens en abstracte tekstcollages. Alle werken in de tentoonstelling zijn te koop. De prijzen liggen ongeveer tussen de driehonderd en tweeduizend euro. Ook daarin overtreft Stedelijk IJburg het Stedelijk Museum: Daar gaat je dat niet lukken.

Stedelijk IJburg is in weekend van 16-17 april en in het paasweekend (23-25 april) nog geopend. Voor meer info zie www.stedelijkijburg.nl.

Door Dieuwertje Mertens