Iemand die ernstig ziek is geweest een leuke dag bezorgen, dat staat Mabel de Vries met haar Ziekenboegboeg voor ogen. In haar vrije tijd bevaart ze daarom het IJmeer, met aan boord ‘mensen die dat dik verdienen’. “Lekker je hoofd in de wind en je zorgen voor even achterlaten op de steiger. Dat heb je nodig, na een moeilijke tijd.” De Vries kan het weten, zeven jaar geleden was ze zelf ziek.
Op het water is Mabel helemaal in haar element. Als je haar ziet, lijkt het of ze haar hele leven op een boot heeft doorgebracht. Maar niks is minder waar. “Zeven jaar geleden stond ik aan het roer van mijn eigen leven. Ik had een mooie carrière, deed niets anders dan rennen en vliegen. Tot ik onverwacht ziek werd. Ik kwam thuis te zitten; mijn lichaam werkte goed, maar mijn hersenen konden het even niet bijbenen. Dat komt weer goed, zei de dokter. Maar ik was bang, durfde niet in de toekomst te kijken. Ik was de regie over mijn leven kwijt. En dat voelde als een zwart gat.”
“Omdat ik mijn werk niet meer kon doen, dacht ik dat het voor altijd was. Ik besloot te onderzoeken of ik nog iets totaal nieuws kon leren. Dat werd zeilen en na de eerste les was ik meteen verkocht. In de wind waait alles van je af. Je bent bezig met het hier en nu, je moet voortdurend de situatie inschatten. In die maanden thuis op de bank kreeg ik hulp van dierbaren. Ik vroeg het niet, ze waren er gewoon voor me. Tijdens het zeilen besefte ik hoe belangrijk zij zijn geweest. Het zeilen werd symbolisch. Als ik dit kan, kan ik alles weer.”
Drie jaar geleden kocht Mabel haar eerste zeilschip. Een keerpunt en een droom die uitkwam, nu voelde ze zich compleet hersteld. Voor de tewaterlating op 14 februari – een officiële doop met genodigden – sliep ze niet van opwinding. Midden in die nacht schreef ze het plan voor de Ziekenboegboeg. “Ik wilde iets terugdoen, met die voor mij zo belangrijk geworden boot en als ode aan iedereen die mij zover gebracht hebben.”
“Als je ziek bent geweest,” zegt De Vries, “sta je anders het leven. De dokter zegt wel dat je beter bent, maar dan begint het pas. Je bent bang en onzeker, vraagt je af: kan het weer gebeuren? Morgen is ineens ver weg. Natuurlijk kan ik geen zorgen wegnemen. Maar ik kan mensen die dat nodig hebben wel een fijne dag bezorgen.”
De vloot van de Ziekenboegboeg bestaat inmiddels uit vijf schepen, gelegen in verschillende havens rond het IJsselmeer. Zo kunnen Mabel en haar ‘hulpschippers’ nog meer mensen meenemen. Aanmelden gebeurt meestal via stichtingen, die op de website www.ziekenboegboeg.nl staan vermeld. Maar aanmelden kan ook daar.