De markt voor hippe bieren en plekken om die te drinken lijkt onverzadigbaar. Bierliefhebbers in Oost krijgen er deze zomer weer een locatie bij waar ze hun lippen aan een IPA of weizen kunnen zetten. Brouwerij de Eeuwige Jeugd opent een horecazaak in het hoekpand op de Linnaeusstraat, waar vroeger Spargo gevestigd was.
In Oost wordt al minstens anderhalve eeuw bier gebrouwen. Amstel brouwde van 1872 tot 1968 zijn pilsjes aan de Mauritskade. De laatste jaren is het speciaalbier dat de klok slaat. Het aantal biercafés en brouwerijen in het stadsdeel is rap toegenomen. Hopfanaten kunnen hun hart ophalen bij gespecialiseerde kroegen als De Biertuin, Bar Joost en Hopp. Met Poesiat & Kater, Brouwerij Zeeburg, Frankendael Brewing en Bruut telt Oost enkele speciaalbierbrouwerijen binnen de stadsdeelgrenzen. En daar komt nu het café van De Eeuwige Jeugd bij.
De Eeuwige Jeugd werd in 2016 opgericht door Almer Cremer, Thomas Oostdijk en Jules Oostendorp. Hun bieren worden in de hoofdstedelijke horeca verkocht onder geuzennamen als Nitwit, Lellebel en Gladjanus. Ondanks de achternamen van twee van de oprichters was de keuze voor Oost geen uitgemaakte zaak. “We waren al een tijdje op zoek naar een locatie waar we mensen kunnen laten kennismaken met ons bier en merk”, zegt Oostendorp. Toen het trio vernam dat de eigenaren van Spargo het pand van de hand wilden doen, waren ze direct enthousiast. “Dit bestaat eigenlijk uit vier panden, waardoor het mogelijk is om vijf of zes verschillende ruimtes in te richten.” Iedere ruimte moet een speelelement krijgen. Oostendorp, onder meer belast met de marketing, zegt dat De Eeuwige Jeugd ook een mindset wil uitdragen. Die laat zich ongeveer samenvatten als ‘je bent zo oud als je je voelt’.
‘We stoppen niet met spelen omdat we oud worden, maar we worden oud omdat we stoppen met spelen.’ Dus zijn er volop plannen om de spelende mens bezig en jong te houden. Eén hoek moet ingericht worden als oud-Amsterdams café met biljart. “Verder willen we een karaokekamer, dartbanen en tafeltennistafels. Maar het wordt zeker geen speelhal, de speelelementen vallen niet direct op. Wie rustig een hapje wil eten of aan de bar wil hangen is bij ons ook aan het goede adres.”
Om alle plannen te realiseren is De Eeuwige Jeugd een crowdfunding gestart. “Na aanschaf van het pand was onze spaarpot leeg”, legt Oostendorp uit. Een gang naar de bank heeft het ondernemerstrio overwogen. “Hoewel de bank iets goedkoper was, vonden we het leuker om iets met een grote groep te creëren. Dan heb je gelijk fans. De bank komt geen biertje doen als je open bent, crowdfunders wel.” Wie investeert krijgt naast rente, afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag, ook een stempelkaart voor bier of een volledig verzorgd feest.
Oostendorp denkt niet dat het te druk wordt op de biermarkt in Oost en ziet andere brouwers niet als concurrenten. “We hebben goed contact met andere kleine brouwers. Het is een vriendelijke branche, waar iedereen elkaar succes gunt.” Dat wordt beaamd door Ward Venstra, één van de eigenaren van Brouwerij Bruut op Cruquiuseiland. “De markt is groot genoeg voor iedereen. Een paar honderd meter verderop zit Brouwerij ’t IJ, maar die jongens drinken hier ook een biertje.”
Iedere brouwer trekt zijn eigen publiek. Zo brouwt Bruut, in tegenstelling tot De Eeuwige Jeugd, bier op locatie. “Hierdoor zullen beer geekswat sneller bij ons langskomen”, zegt Venstra. Bruut wil zich de komende jaren nog meer ontwikkelen als buurtkroeg. “We krijgen al veel bezoekers van omliggende kantoren en woningen, ondanks dat we nog in een bouwput zitten. Op dit eiland komen er nog duizenden woningen bij.”
Om de vriendelijke verhoudingen in de branche nog eens te onderstrepen: voor de opening van het café aan de Linnaeusstraat zullen De Eeuwige Jeugd en Bruut een gezamenlijk bier (een collabin vaktermen) brouwen.