Natuur

Onkruid niet met gif maar met heet water bestreden

Vrijwel alle stoepen in de stad worden een paar keer per jaar onkruidvrij gemaakt, zodat er geen grassen en mossen tussen de tegels groeien. Zeventig procent van de Nederlandse gemeenten gebruikt hier voor nog altijd gif. Volgend jaar komt daar definitief een eind aan: in november 2015 wordt het gebruik van glyfosaat voor onkruidbestrijding op verharding verboden.

Amsterdam-Oost zal niets merken van het verbod op glyfosaat, want het stadsdeel gebruikt al zeker negen jaar geen chemische middelen meer. Oost is wat dat betreft een voorloper, de andere stadsdelen zijn pas kortgeleden omgeschakeld.

Voor onkruidbestrijding op verharding worden in Oost borstelwagens, bosmaaiers, branders en heet water ingezet. “Heet water is een vrij nieuwe techniek,” vertelt coördinator kwaliteit en uitvoering, Fred Bleekemolen. “Door kokend heet water over de plant te sproeien, vergaat het onkruid. Onze aannemer gebruikt de machine dit jaar voor het eerst op plekken waar borstelen of maaien niet mogelijk is of schade kan veroorzaken.”

Niet-chemisch
Bleekemolen is sinds 2007 verantwoordelijk voor de uitvoering van deze activiteiten. Chemische middelen zijn daar nooit aan te pas gekomen. Wel hoort hij van collega’s van andere stadsdelen dat zij problemen hebben met het overstappen naar niet-chemische methoden: “Met gif heb je minder schoonmaakbeurten nodig, dat spul doodt de wortel waardoor je maar twee rondes per jaar hoeft te maken. Wij moeten zeker vier rondes per maken. Chemisch is daardoor ook goedkoper.”

Een groot deel van de onkruidbestrijding in Oost wordt uitgevoerd door Pantar. Teamleider Theo Kleijer: “Gedurende het groeiseizoen gaan onze mensen op pad met bosmaaiers, bladblazers en een veegmachine om de verharding onkruidvrij te maken. Het losgemaaide onkruid vegen we op en voeren we af.” Het gaat om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt die op deze manier zowel een zinvolle daginvulling hebben als nuttig werk uitvoeren.

Lieveheersbeestjes
Ook veel particulieren bestrijden onkruid nog altijd met gif. Bij Intratuin op de Nobelweg worden echter sinds een jaar geen sterke onkruidbestrijdingsmiddelen meer verkocht. Projectmanager Mirko van Ingen moet geregeld mensen teleurstellen die ernaar vragen. “Wij hebben de middelen met een hoge gifconcentratie vorig jaar uit de handel genomen,” vertelt hij. “Daarmee liepen we voor op het landelijke beleid van Intratuin, want sinds begin dit jaar is het nergens meer te koop.” Het tuincentrum verkoopt nog wel middelen op plantaardige basis met minder hoge gifconcentraties, die anders dan glyfosaat niet doorwerken tot in de wortel.

Ook worden sinds kort larven van lieveheersbeestjes aangeboden voor het bestrijden van luis op planten. “Dat is een heel milieuvriendelijke manier,” verklaart Van Ingen, “de larven eten simpelweg de luizen op.”