Het wordt filefietsen op de Amsterdamsebrug. Het wordt zo druk dat de brug voor vooral ouderen en schoolgaande kinderen in de spitsuren te onveilig is. De oplossing is al bedacht: een nieuwe fietsbrug aanleggen naast de bestaande brug. Maar de gemeente heeft ervoor gekozen deze nieuwe brug, in ieder geval de komende jaren, niet te bouwen.
De Amsterdamsebrug ligt tussen het Flevoparkbad en de Piet Heintunnel, gaat over het Amsterdam-Rijnkanaal en verbindt daarmee Oost en Centrum met Zeeburgereiland en IJburg. Op Zeeburgereiland (Sluisbuurt) en IJburg (Centrumeiland) werd en wordt nu al flink gebouwd en dat zal voorlopig doorgaan. Meer bewoners betekent meer fietsers. Wanneer die fietsers naar de stad willen hebben ze twee mogelijkheden: de Amsterdamsebrug of de Nesciobrug (tussen IJburg en Science Park). Sinds 2023 is er ook een pont tussen de Sluisbuurt en Sporenburg maar die vaart niet in de avond en in het weekend, is tijdelijk en geld voor een definitieve pont is er (nog) niet. Dus de Amsterdamsebrug is een cruciale verbinding voor fietsers.
Dit blijkt ook uit tellingen van het aantal fietsers dat de brug neemt. Op een doordeweekse dag gingen vorig jaar ruim 6.000 fietsers heen en weer over de brug. Dat waren er bijna vijftig procent meer dan twee jaar daarvoor, en de verwachting is dat dit aantal in 2030 nog eens een kwart hoger ligt en in de tien jaar daarna zal doorstijgen tot rond de 14.000 fietsers.
Op basis van deze verwachting heeft de gemeente vorig jaar besloten een nieuwe fietsbrug te bouwen, aangeplakt aan de bestaande Amsterdamsebrug. Geld om de brug te bouwen werd echter toen niet vrijgemaakt en ook bij de begroting 2025 bleef een bouwbudget achterwege. Dus komen de verantwoordelijke wethouders in een recente brief aan de gemeenteraad tot de onvermijdelijke constatering: “Conclusie is dat, in combinatie met de verwachte groei, de fietsbereikbaarheid niet meer op tijd op orde is. Dit geldt met name in de spits voor kwetsbare verkeersdeelnemers (zoals ouderen en schoolgaande kinderen). Tussen de eilanden en de bestaande stad zijn er voor de fiets simpelweg geen alternatieven met voldoende capaciteit.”
Deze brief stond op de leeslijst van de gemeenteraadscommissie Mobiliteit, Openbare ruimte en Water van 20 maart en hebben de commissieleden dus niet besproken. Waar ze het wel over hebben gehad was het “Uitvoeringsplan 2025 Verkeersveiligheid, Voetganger en Fiets”. In dit plan schrijft de verantwoordelijk wethouder: “Ik hoor ook steeds vaker om me heen dat mensen de stad verlaten. Niet omdat ze geen tuintje hebben of hun huis te klein is, maar omdat ze niet met hun kinderen aan het verkeer durven deel te nemen. En ook van steeds meer ouderen hoor ik dat ze niet meer durven te fietsen omdat het fietspad zo druk en onveilig is geworden (…). Dit kan ik niet accepteren.”
Maar hoe onacceptabel ook, geld om de fietsbrug te bouwen – een bedrag van ruim €17 miljoen – heeft de wethouder niet willen vrijmaken. Andere projecten hebben voorrang gekregen, zoals het opknappen van de IJtunnel (80 miljoen) en de Kalverstraat (10 miljoen) en de grootste klapper (120 miljoen), de aanleg van de veelbesproken Oostbrug, fietsbrug tussen Java-eiland en Noord.
Veel mogelijkheden om de komende jaren toch geld te vinden voor het verbreden van de Amsterdamsebrug lijkt de gemeente niet te hebben. Amsterdam heeft voor de komende jaren voor miljarden aan investeringen ingepland. Dat geld moet de stad lenen en bij dit investeringstempo dreigen de schulden van de stad tot een onhoudbaar niveau op te lopen. De bestaande brug aanpassen om meer ruimte te geven aan fietsers kan ook niet, want daarvoor is de brug “constructief niet sterk genoeg”. Om filefietsen en ongelukken te voorkomen zijn, aldus de wethouder, “investeringen nodig in de fietsinfrastructuur”. Dus wat gaat het gemeentebestuur doen? “Het College blijft monitoren en hierover aan uw Raad rapporteren.”
Ondanks toenemende aantallen fietsers: Toch geen fietsbrug naast de Amsterdamsebrug
