Vrijdag 5 juli staat poptempel Paradiso uur in het teken van Wally Tax (1948-2005). Deze maand en tijdens het eerbetoon verschijnen twee elpees met nooit eerder uitgebracht werk van Nederlands eerste internationale popster. Muzikant en initiatiefnemer Ben Waalwijk opent ‘Wally Tax- The Outsider’ met een speciaal daarvoor geschreven ode. Spoken word-artist Diana Ozon presenteert de avond.
Zanger en componist Wally Tax groeide op in de Kadijken en woonde decennialang in Oost. Hij speelde als kind al instrumenten en begon op 12-jarige leeftijd zijn band The Outsiders, die in 1966 doorbrak na een optreden in het voorprogramma van The Rolling Stones. Lying all the time is de eerste grote hit. De popgroep haalde zeven keer de Top 40. Kenmerkend zijn het garagerock geluid en het lange haar van de bandleden. Ondanks drie uiterst succesvolle jaren verschilde Wally Tax te veel van mening met andere bandleden over hun muzikale ontwikkeling. In 1969 viel de groep uit elkaar. Wally en drummer Leendert Bush begonnen de band Taxfree en namen een elpee op in de Electric Lady Studio’s van Jimi Hendrix. Vanaf 1973 had Tax een solocarrière. Hij scoorde grote hits met Miss Wonderful, It ain’t no use,Evidently en Bridges are burning en ontving daarvoor de Zilveren Harp. Tax schreef ook nummers voor Lee Towers en popgroep Champagne.
Begin jaren ’80 stelde een gemeenschappelijke kennis Wally Tax en Ben Waalwijk aan elkaar voor. De twee hadden meteen een hechte vriendschap en traden tien jaar lang overal in het land op. Wally zong en speelde gitaar, Ben was pianist. Tijdens hun deelname aan Back to the 60’s, halverwege de jaren ’80, stonden ze in Den Bosch, Groningen, Leeuwarden en Middelburg voor duizenden mensen in stampvolle zalen. Eind jaren ’80 verscheen het duo twee keer in Goud van Oud en had daar eenmalig een reünie met The Outsiders. Hun album Springtime In Amsterdam (1989) kreeg goeie kritieken. Ze schreven ook muziek voor elkaar. Tax kampte met verslavingsproblemen en kon de dood van zijn levensgezel Laurie Langenbach (1947-1984) niet verwerken. Hij raakte aan lager wal, zijn naam verloor aan bekendheid. De vriendschap met Ben bleef.
Ben houdt het eerbetoon in Paradiso om nieuwe generaties kennis te laten maken met een van Nederlands belangrijkste popmuzikanten. Eind vorige eeuw ontdekte de Amerikaanse garagerock scene The Outsiders. The Lyres en Nirvana waren fan. Oude muzikale creaties van Wally uit Bens archief krijgen komende tijd een nieuw leven. Daarnaast heeft Ben veel eigen werk op de plank liggen. Na jaren van betrekkelijke stilte werkt hij aan een muzikale opmars.
Wally Taks – The Outsider brengt de poplegende terug in ons geheugen. Onder leiding van Ben speelt de begeleidingsband met Sin Drums (Mecano), Frank Paavo (Wally Tax) en Franklin Majid (Tee-set), in wisselende samenstelling muziek. De twee nog levende Outsiders Appie Rammers en Leendert Busch treden voor het allerlaatst op. Ook David Hollestelle (Wild Romance), acteur Daniel Boissevain en zangeres Anneriek van Dorst verschijnen op de bühne. Later op de avond spelen de jonge bands Lord Wanhoop en The Mocks een set met Tax/Outsiders covers en begint de actie voor een standbeeld van Wally Tax in Amsterdam-Oost.
Foto Jos van der Tol