Vanuit Amsterdam-Oost kun je kilometers heerlijk wandelen langs water en groen. Met de lente voor de deur alle reden om naast je vaste ommetje nog meer routes in de buurt te ontdekken. In de nieuwe gids Ode aan Oost zijn negen routes uitgestippeld door de oude buurten van Oost en nieuwe stadswijken als Amstelkwartier en Cruquiuseiland. Voor de Brug vertelt auteur Lucy Deutekom over een van de wandelingen uit het boekje.
Een rondje over Cruquiuseiland duurt een klein uur en voert langs de overblijfselen van de oude veemarkt en het havengebied. Op dit zuidelijke eiland van het Oostelijk Havengebied verrijzen in rap tempo nieuwe woonblokken en bedrijfsruimtes, toch zijn de herinneringen aan het verleden makkelijk te vinden.
Zo verwijzen de namen van de bruggen naar het eiland – Slachthuisbrug en Veebrug – naar de vroegere functie. Honderd jaar lang hebben hier koeien-, varkens-, en paardenstallen en een groot slachthuis gestaan. Gelijk over de bruggen valt links en rechts de bijzondere bouwstijl van de oude veemarktgebouwen op. Het grote toegangshek, enkele huizen en het fraaie kantinegebouw zijn gebouwd in Zwitserse chaletstijl en nodigen uit om van dichtbij te bekijken. Het spoor waarover het vee en het vlees werden vervoerd is nog zichtbaar, in het perronhuisje zit nu het kleinste museum ter wereld. Van het oude veemarktterrein volg je de Cruquiusweg in oostelijke richting, langs de opgeknapte pakhuizen en de Harbour Club. Ga voor een pitsstop naar het volledig herbouwde Insulindehuisje, waar nu café Bruut zit. Dit was het kantoor van NV Oliefabrieken Insulinde op Java, een bedrijf dat binnen korte tijd een fortuin verdiende met de import en productie van kokosolie.
Op meer plekken in Oost worden oude (industrie)buurten getransformeerd tot nieuwe stadswijken. Het is interessant om te zien hoe nieuwbouw vermengd wordt met historische elementen en welke nieuwe netwerken van wandel- en fietspaden er ontstaan. Vergeleken met andere steden in de wereld zie je dat Amsterdam zijn buurten leefbaar houdt door zo veel mogelijk ruimte te geven aan wandelaars en fietsers.
In Ode aan Oost vind je wandelingen die variëren van een uur tot tweeënhalf uur. De gids is te bestellen met een email naar odeaanoost@gmail.com.