Nieuws

Nieuwe voetbalclub in hartje Amsterdam: Torpedo Kattenburg

Op het marineterrein achter het Scheepvaartmuseum zijn de eerste zaadjes geplant voor een nieuwe voetbalclub. Het terrein zal binnen twee jaar door de marine worden overgedragen aan de gemeente Amsterdam. Er ligt een voetbalveld, dat de aandacht trok van lokale ondernemers Martijn Wuite en Lucien Burm. Zij hebben de nieuwe vereniging Torpedo Kattenburg gedoopt, waarbij Torpedo verwijst naar de marine en Kattenburg naar de wijk.

Op een zonnig terras ontmoet ik Martijn Wuite. Hij meldt zich met zonnebril, overhemd en fleurig gestreepte sokken. Hij orakelt met aanstekelijk enthousiasme over alle plannen.

Een voetbalclub in hartje Amsterdam. Hoe kom je erop?
“Lucien en ik zijn fanatiek amateurvoetballer bij respectievelijk Wartburgia en Westfriezen (Zwaag, red.). We zijn dol op een balletje trappen, de derde helft en het slappe geouwehoer eromheen. Wij zijn ondernemer hier en zagen dit heerlijke veld. Jammer genoeg staat er een hek omheen; het is defensieterrein. Hopelijk kunnen we dat veld gebruiken. We krijgen maandelijks een update over de voortgang. De ontwikkeling van het shirt is bijna rond. De shirtsponsor wordt Copa (producent cultachtige voetbalkleding, red.). Op de naam hebben we een tijdje gebroed. Tussen ons derde en vierde biertje werden Lucien en ik creatief en bedachten we Torpedo Kattenburg.”

Wat is jullie belangrijkste missie?
“We worden totaal modern. Zonder geschiedenis, maar dat geeft niet. We beginnen daarom met een schone lei. We willen sowieso geen vieze frikandellen, maar fatsoenlijke bitterballen en gezondere voeding. En alles zoveel mogelijk digitaal. Geen gezeur met contributieformulieren, maar opzeggen en instromen wanneer je wilt. We willen een community vormen in de buurt en de liefde voor het spelletje hooghouden.”

Hoe schat je de potentie?
“Er is nu één veld, maar er lijkt mij ruimte voor een tweede. Als we zowel zaterdag als zondag mogen voetballen, kan er veel. We hebben al zo’n tweehonderd aanmeldingen, plus daarbovenop vier hele teams. Het zou heerlijk zijn als we jeugd, senioren, veteranen én dames hebben. Damesteams geven sfeer, anders wordt het zo’n hengstenbal. Helaas hebben zich vooralsnog weinig dames aangemeld.”

Wat zijn jullie sportieve ambities?
“In eerste instantie lekker voetballen, maar uiteindelijk is the sky the limit. Er wordt veertien hectare grond overgedragen aan de gemeente. Mocht de naam Torpedo zomaar een rijke Rus aantrekken, dan gaan we praten. Zetten we een stadionnetje van tienduizend neer en gaan we de Eerste Divisie in. Waarom niet? Maar het kan alle kanten op; misschien staan hier over enkele jaren allemaal woningen. In het worstcasescenario gaat het uit als een nachtkaars, maar hebben we alsnog een mooi verhaal. Wat een jongensdroom eigenlijk, een voetbalclub oprichten…”

Wanneer gaan jullie voetballen?
“In alle realiteit: inschrijven voor competitievoetbal gaat nog twee jaar duren. De marine vertrekt in 2018 en daarna hebben we met de KNVB te maken. Maar voor die tijd kunnen we wel toernooien en vriendschappelijke wedstrijden organiseren.”

Door Gijs Lauret (gepubliceerd in de Brug van 30 juni 2016)

Lees ook:
Van oorlogswerf naar verstild hofje, Marineterrein voor het eerst open voor publiek