Nieuws

Nieuwe vissoort gedijt goed in Amsterdam

In de wateren van Amsterdam-Oost zwemt sinds een aantal jaar een nieuw visje rond: de Kaukasische dwerggrondel (Knipowitschia caucasica). In Nederland werd deze vis in 2019 voor het eerst gezien. In Amsterdam ontdekte bioloog Edo Goverse van RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) de soort in januari 2021 bij de Diemer Vijfhoek. Inmiddels is hij wijdverspreid in onze stad. De Kaukasische dwerggrondel is via de Rijn in het IJsselmeer terechtgekomen. “Toen ik hoorde dat hij zich steeds verder verspreidde en ook al in Friesland zat, wist ik dat hij hier ook moest zitten,” vertelt Edo. “Ik ben op een avond met een schepnetje naar de Diemer Vijfhoek gereden en had hem meteen te pakken.” Niet veel later werd hij ook bij de Oosterringdijk gevangen bij monitoring van glasaal. In drie jaar tijd heeft de Kaukasische dwerggrondel zich gevestigd in een groot deel van Nederland.

In 1982 werd het Main-Donaukanaal gegraven en daarmee werden twee watersystemen aan elkaar verbonden. Steeds meer vissen uit Oost-Europa weten via die weg ons land te vinden. De laatste jaren werden er maar liefst drie nieuwe grondels in Nederland ontdekt: de naakte grondel, naakthalsgrondel en de Japanse shimofurigrondel. Die laatste soort zwom niet via het kanaal, maar kwam waarschijnlijk met ballastwater mee. Eerder kwamen al zwartbekgrondel, kesslers grondel, Pontische stroomgrondel en marmergrondel naar ons land. 

De Kaukasische dwerggrondel gedijt goed in Nederland. Edo: “Grondels eten alles wat beweegt en in hun bek past. Eitjes van andere vissen zijn ideaal voedsel: eiwitrijk en zonder graten.” Al is de grondel klein (vaak 3 tot 4 centimeter), de soort kan een groot ecologisch effect hebben, volgens Edo. “Als je hoort over de dichtheden, dat er netten vol worden gevangen… al die visjes moeten eten.” Roofvissen als baars, futen en dodaars profiteren juist van de grondels. Bijzonder aan de Kaukasische dwerggrondel is dat de mannetjes het broed verzorgen. Vrouwtjes zwemmen na het afzetten van de eitjes al snel weer verder op zoek naar een nieuwe man.