AMS, een nieuw onderzoeksinstituut voor grootstedelijke ontwikkeling, is neergestreken in de oude bibliotheek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). IJburg behoort tot één van de testlocaties.
Wetenschappers van het Amsterdam Institute voor Advanced Metropolitan Solutions (AMS) gaan onderzoek doen naar grootstedelijke problematiek en ontwikkeling. Daarnaast is het de bedoeling dat overheid, wetenschap en bedrijfsleven elkaar bij het AMS gaan vinden op het gebied van stadsontwikkeling.
Amsterdam schreef vorig jaar een wedstrijd uit om de komst van een grootstedelijk onderzoeksinstituut naar de stad te krijgen. Niet de eerste de beste partijen wonnen: AMS is een samenwerking van de TU Delft, de Wageningen Universiteit en het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) uit Boston.
Proefkonijnen op IJburg
Amsterdam is meteen ook de proeflocatie voor het instituut; de onderzoekers willen de inwoners van de stad gebruiken om oplossingen te bedenken voor grootstedelijke vraagstukken op het gebied van onder meer verkeersstromen, voedsel, afval, energie, water en gezondheid.
Vooral op IJburg, als nieuw gemaakt land vol relatief nieuwe bewoners, gaat AMS in samenwerking met Amsterdam Smart City ideeën testen op de bewoners. Nu al loopt er bijvoorbeeld een programma om te kijken of mensen niet dichter bij huis kunnen werken in plaats van in de file richting kantoor te staan.
Ook de onderzoekers van Amsterdam Electric – een project voor verbetering van luchtkwaliteit – en De Groene Grachten, een initiatief van de inmiddels overleden Wubbo Ockels gericht op duurzaamheid, zullen nauw met AMS gaan samenwerken.
Nog geen studenten
De eerste maanden worden de projecten in de steigers gezet. Voor geïnteresseerden zijn er maandelijks lezingen. De eerste is op 3 oktober, het onderwerp is nog niet bekend. Wel zeker is dat de lezingen ook voor buurtbewoners toegankelijk zijn.
Momenteel wordt er nog gewerkt aan een kleine verbouwing, maar op 19 september gaat het instituut officieel open.
Studenten zullen pas vanaf het volgende academische jaar met regelmaat op het instituut te vinden zijn. En vanaf 2015 worden er op de locatie ook colleges gegeven. Uiteindelijk zullen zo’n tweehonderd masterstudenten onderwijs krijgen aan de Mauritskade.
Nieuw begin na een zwaar jaar
Het KIT lijkt met de komst van het Amsterdam Institute voor Advanced Metropolitan Solutions de wind weer wat in de rug te krijgen. Vorig jaar leek alles mis te lopen voor het oude, maar ook wat ingedutte onderzoeksinstituut aan de Mauritskade. Het tropeninstituut moest drastisch bezuinigen nadat het Rijk de subsidiekraan had dichtgedraaid. Het personeel van de bibliotheek was niet langer betaalbaar en daarmee moesten ook de boeken weg. Waarheen, dat maakte niet uit, desnoods in de papierbak. Een deel van de collectie werd geadopteerd door Nederlandse universiteiten, maar halverwege 2013 waren nog altijd 400.000 boeken dakloos.
Tot opluchting van het personeel en andere bibliofielen werd het leeuwendeel van de collectie uiteindelijk weggegeven aan de bibliotheek van Alexandrië, in Egypte. De Egyptenaren wilden de boeken en tijdschriften onderbrengen in een modern gebouw dat is verrezen in de buurt van de beroemde Bibliotheca Alexandrina uit de Oudheid. De kosten voor het transport kwamen voor rekening van de Egyptische bibliotheek.
Nu heeft het KIT dus een nieuwe bewoner. De huurovereenkomst voor de 400 vierkante meter geldt in ieder geval voor drie jaar.
Lees ook:
Tropenmuseum gered in benauwde zomer (27-06-2013)