Nieuws

Nieuw onderkomen voor leeuwen in Artis

Na 95 jaar, waarvan de laatste decennia controversieel waren, hebben de leeuwen hun monumentale Kerbertterras verruild voor een nieuw opgeleverde residentie op de Artis-savanne. De roofdieren gaan er flink op vooruit in vierkante meters. Hun nieuwe verblijf is tien keer groter, heeft een waterval, panoramaterras, klauterbomen en rotsen met vloerverwarming voor de siësta. De grote katten hadden al meer dan twintig jaar verhuisplannen. 

In 1928 was het naar de toenmalige Artis-directeur vernoemde Kerbertterraserg erg modern. Een van de eerste dierenverblijven zonder tralies en glas werd een symbool van de stadstuin. Ommuurd vijverwater hield de grote katachtigen en bezoekers uit elkaar en beide partijen hadden optimaal zicht. In eerste instantie deelden de leeuwen het terras per beurt met de andere inwoners van de voormalige roofdierengalerij. Door de jaren heen kregen ze minder huisgenoten en werd de kleine vlakte aan het water voorgoed hun eigen gebied.
Hoewel leeuwen zo’n twintig uur per dag rusten is het terras van 22 bij 9 meter volgens de huidige normen te krapvoor hen. Desondanks leken de bewoners tevreden met hun voormalige thuis. Ze plantten zich meermaals voort, wat iets zegt over hun welzijn. Gaandeweg groeide de behoefte aan een groter verblijf voor de dieren. Halverwege de jaren ’90 zouden ze op het dak van een ondergrondse parkeergarage gaan wonen. Dit bleek niet haalbaar.  Evenmin profiteerden de leeuwen ervan dat na een lang proces – woonbootbewoners weigerden hun plek op te geven – de strook grond aan het Entrepotdok in het bezit kwam van Artis. De olifanten en zebra’s kregen wel extra meters. Voor de leeuwen werden nieuwe ideeën bedacht die het allemaal niet haalden.
Het voorlaatste plan een nieuw leeuwenverblijf te realiseren sneuvelde door de coronacrisis. Artis moest tijdens de lockdown voor het eerst in de geschiedenis dicht en kwam in grote financiële problemen. De toekomst van de leeuwen in het dierpark hing een aan zijden draadje. Een dierentuin die de grote katten wilde overnemen, zag daar op het laatste vanaf. In 2021 leveren 27.000 donaties voor de steuncampagne ‘Vergeet Artis niet’ 1,3 miljoen euro op. Dit hielp het dierenpark uit acute nood, het geldgebrek bleef groot. Een nieuw leeuwenverblijf was nog steeds van de baan, waardoor de situatie in Artis onzeker bleef en een vertrek van de katachtigen onvermijdelijk leek. Ruimhartige (anonieme) filantropen trokken zich het lot van de leeuwen aan en stelden geld beschikbaar om ze alsnog een nieuw leven in Amsterdam te geven.

Sinds afgelopen week verkennen de dieren hun nieuwe woonplek en zijn ze alleen in de vroege ochtenduren buiten. Het verblijf heeft verschillende bodemsoorten en plekken waar de dieren zich kunnen terugtrekken. De beplanting geeft geuren af die de dieren prikkelen. Donderdag 5 oktober nemen ze het verblijf officieel in gebruik en kunnen ze naar verwachting hele dagen buiten doorbrengen.