Zeggen dat de sportschoolhouders verrast waren door de persconferentie van Rutte eind april zou een understatement zijn. Terwijl scholen, kappers, fysiotherapeuten en horecaondernemers hoorden dat ze de deuren snel weer mochten openen, moesten de sportscholen het doen met een voorlopige datum van 1 september. Terwijl toch zo’n drie miljoen Nederlanders zegt wekelijks de sportschool te bezoeken. Het sentiment van de sportschoolhouders kan waarschijnlijk eerder worden omschreven als teleurgesteld, woedend, maar ook strijdlustig.
Courtney Devine, locatiemanager van F45 Frederiksplein, een fitnessketen met meer dan 2000 vestigingen wereldwijd, ging in ieder geval niet bij de pakken neerzitten. “Letterlijk 24 uur na de aankondiging van de lockdown streamde ik mijn eerste trainingssessie vanuit mijn appartement op drie hoog. De eerste maand had ik niet eens door dat ik die lessen gewoon vanuit de sportschool mocht geven.” Daarnaast is haar sportschool, zoals veel andere sportscholen, ook al snel begonnen met het geven van buitenlessen – weliswaar met slechts de helft van het normele aantal deelnemers. Want hoewel er geen maximale groepsgrootte voor buitensporten is voorgeschreven, blijkt het in de praktijk toch lastig om de anderhalvemeter-regel toe te passen op grote groepen.
“We hebben nu ook een goed plan voor de komende 12 tot 24 maanden, mochten de maatregelen versoepelen. Iedereen die komt trainen krijgt zijn eigen square waar hij binnen moet blijven. En natuurlijk hebben we een protocol klaarliggen voor schoonmaken, binnenkomen en weggaan. Ik onderhoud vanaf het begin ook heel intensief contact met onze leden, via Whatsapp en Instagram, en via de lessen via Zoom natuurlijk. Niet alle sportscholen zullen het redden, je moet nu die extra mile geven. Mijn eigen sportschool liet de eerste drie weken niets van zich horen, daar snapte ik niets van.”
Devine is positief en verwacht over een week of wat meer nieuws van Rutte over een verdere versoepeling van de maatregelen. “De overheid heeft het tot nu toe goed gedaan. De financiële toelage is heel okay, ze luisteren duidelijk naar de kennis van experts. Maar de maatregelen zijn wel inconsistent; waarom mogen zwembaden wel open en gyms niet?” Dat de overheid streng is, begrijpt ze wel, veiligheid staat voorop. Want dat er nog veel onduidelijk is over het besmettingsgevaar bij binnen sporten, zoals de overdracht via zogeheten aerosolen in de lucht en de mogelijke verspreiding via airconditioning en toestellen, erkent ook het RIVM.
Vondelgym
Ook Vondelgym, de sportschool van ’s lands bekendste sportschoolhouder Arie Boomsma, laat weten teleurgesteld, maar positief gestemd te zijn. “Natuurlijk was het in het begin lastig te verteren dat juist een plek waar mensen werken aan hun gezondheid en weerbaarheid nog dicht bleef tot 1 september. Maar gelukkig is dat nog niet beklonken, er wordt nog steeds gekeken hoe de heropening van sportscholen vervroegd kan worden. In de tussentijd hebben we de gym naar buiten verplaatst en bieden we nu naast onze Zuidlocatie (straks ook op andere plekken in de stad) onze lessen buiten aan, met een veilig en hygiënisch systeem. We kijken steeds opnieuw naar de mogelijkheden en blijven creatief inspelen op de nieuwe situatie,” aldus Marije Boomsma van Vondelgym.
Niet alle sportscholen reageren even begripvol, blijkt wel uit een kleine rondgang langs de sportscholen in Oost. Gyms die niet reageren, op het laatste moment de medewerking afzeggen, of van plan zijn gewoon open te gaan op 1 juni, boete of niet. BigGym, een sportschool met 18 vestigingen in voornamelijk Noord-Holland, spande een kort geding aan tegen de overheid. BigGym vindt de maatregelen disproportioneel en niet goed onderbouwd, en wijst ook op het toenemende aantal landen om ons heen waar de sportscholen weer opengaan. Over twee weken volgt de uitspraak van de rechter. Maar wie weet hoe de situatie er dan uitziet. In zijn laatste persconferentie zette Mark Rutte de deur voor toch eerder opengaan dan 1 september toch nog op een kier.