Hoewel de IJburgse samenleving het pioniersstadium langzamerhand voorbij is, wordt er nog druk getimmerd en geboetseerd om er een leuke wijk van te maken. Mensen met ideeën zoeken elkaar op om elkaar te inspireren en samen te werken, zodat er tastbare resultaten worden behaald. Netwerken heet dat. En dat gebeurt ook zakelijk.
Het Netwerk Ondernemend IJburg (NOIJ, opgericht in 2006) is niet meer actief, maar de Open Coffee voor de IJburgse zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) bestaat alweer bijna een jaar. En onlangs dienden zich twee nieuwe zakelijke netwerken aan, IJNET en Succes.
Op het oog lijkt het wat veel, al die netwerken. Maar welbeschouwd zijn ze uniek. En samenwerken kan altijd nog… Hieronder een overzicht. Voor wie erover denkt zich aan te sluiten.
IJburgDroomt-IJburgDoet: vooral sociaal
Dit netwerk heeft zakelijke kanten, maar het is vooral een sociaal netwerk. Het zet zich in voor de doorontwikkeling van de wijk als leefgemeenschap. Iedereen die zich bij de IJburgse samenleving betrokken voelt is welkom. Er zijn nu zo’n zestig deelnemers: bewoners en ondernemers, ambtenaren en professionals uit vrije beroepen, kunst en cultuur. Initiatiefneemster en communicatiedeskundige Linda Vosjan: “Op die manier wordt het kennis- en netwerkniveau van de groep zo groot mogelijk. De IJburgse samenleving staat bij ons centraal. We willen vooral verbinden en IJburg verder brengen.”
Met consultant Paul Engel – ervaren in onder meer wijkverbeteringsprocessen – organiseerde Vosjan ruim een jaar geleden een eerste bijeenkomst. Marktmeester Stef Spigt bood ondersteuning.
Vier maal per jaar komt het netwerk bijeen, steeds bij een andere gastheer. Iedere bijeenkomst wordt voorbereid door een zeskoppige vaste kern, die de IJburgse actualiteit als leidraad voor de agenda neemt. In kleinere groepen worden concrete projecten bedacht en uitgevoerd. Vosjan: “We signaleren behoeften en pakken ze op. Zo is er een groep die graag meer moestuinen en schooltuinen op IJburg zou zien en zelf al een moestuin heeft. Een andere groep is bezig met de ontwikkeling van een overkoepelende website, om de digitale versnippering hier het hoofd bieden.” Ook de intocht van Sinterklaas werd ondersteund door IJburg-dromers, net als de projecten Wandelen op IJburg en het cultureel inbrenghuis GAS.
Een bestuur of statuten kent het netwerk niet, er wordt geen contributie geheven en deelname is vrijblijvend. Wie mee wil denken en doen kan contact opnemen met ijburgdroomt@gmail.com.
IJNET: beter dan virtueel
Het nieuwe netwerk IJNET wil een levend alternatief zijn voor de virtuele zakelijke netwerken op internet. “Wij halen mensen achter het bolwerk van hun pc vandaan en brengen ze ouderwets met elkaar in gesprek,” vertelt initiatiefnemer Monique Bollinger, die op IJburg een werving- en selectiebureau drijft. Met Meral Ari (trainer en zangeres) organiseerde zij onlangs een eerste bijeenkomst bij The Lighthouse. Genodigd waren ondernemers, zzp’ers, en andere professionals die op IJburg actief zijn of er wonen. De bedoeling is dat iedereen vanuit zijn eigen netwerk ook weer mensen meeneemt. Bollinger: “Het gezelschap moet zo divers mogelijk worden.”
De formule is eenvoudig: je komt er om met mensen te praten, je te presenteren en uit te zoeken of je zakelijk iets voor elkaar kunt betekenen. De aanwezigen worden door middel van hun visitekaartjes aan elkaar gekoppeld voor een kennismakingsgesprek van twee minuten. Daarna wordt er gewisseld. Tijdens iedere bijeenkomst zijn er ook momenten waarop een ondernemer zich – op uitnodiging van de organisatie – aan alle aanwezigen tegelijk kan presenteren.
IJNET wil ieder seizoen een keer bijeenkomen. Deelname is gratis, wel je eigen drankje(s) afrekenen. Meer informatie via: Monique.bollinger@bllngr.nl o.v.v. IJNET.
BNI-chapter Succes: werkontbijt
De zakelijke netwerkorganisatie Succes, die sinds kort op IJburg actief is, wordt gekenmerkt door haar verplichtende karakter. De groep onderscheidt zich van andere netwerkorganisaties doordat het niet zelf een netwerk is, maar de netwerken van de leden aan elkaar verbindt. Succes maakt deel uit van de wereldwijde organisatie BNI (Business Networking International), die bijna zesduizend van zulke groepen (‘chapters’) telt. In Amsterdam is het de zesde.
BNI-coach Maurice Broussard, die de groei van de groep op IJburg begeleidt, legt uit: “Succes is een alliantie van ondernemers die anderen door middel van aanbevelingen toegang verschaffen tot hun zakelijke netwerk. Met als enige doel: opdrachten en omzet genereren – een doel dat gegarandeerd wordt bereikt. Je kunt zeggen: wij zijn een netwerk met het accent op werk.”
Het is geen vrijblijvend sociaal platform; de leden betalen contributie en dienen bereid te zijn zich voor elkaar in te zetten. Dat betekent géén borrels, maar intensieve werkontbijten, die iedere woensdagochtend om 7 uur beginnen, en waar alle leden stipt op tijd worden verwacht. De bijeenkomsten worden gehouden bij The Lighthouse. Vanuit elke beroepscategorie kan slechts één persoon lid worden. Broussard: “Daarmee voorkomen we interne concurrentie en kunnen we optimale resultaten behalen.”
BNI-chapter Succes – nu al tien man/vrouw sterk – is op zoek naar meer leden. Architecten, advocaten en internetontwikkelaars zijn al vertegenwoordigd, maar mensen uit de zakelijke dienstverlening of uit het midden- en kleinbedrijf en zzp’ers van diverse pluimage zijn welkom. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Maurice Broussard: mb@avanti-nl.com.
Open Coffee/ZZP IJburg: vooral informeel
Iedere laatste vrijdagmorgen van de maand is er Open Coffee/ZZP IJburg bij de Espressofabriek aan de IJburglaan (van 8.30 tot 10.00 uur). Er is geen vast programma en zakendoen is zeker een doel, maar niet het belangrijkste. Het is een informeel netwerk, vooral gericht op contact. Gerard van Enk, internetontwikkelaar en initiatiefnemer: “In principe zijn alle ondernemers en ondernemende mensen op IJburg bij ons welkom. Alleen door de naam ZZP IJburg zijn het tot nu toe voornamelijk zzp’ers. Inmiddels al meer dan 170.”
Van Enk vindt het prima dat er netwerken bij zijn gekomen. Het lijkt wel veel, maar ze zijn totaal verschillend, zegt hij. “Iedereen die op informele wijze, zonder agenda, andere ondernemers wil ontmoeten bij een lekkere kop koffie moet dan ook gewoon naar de Open Coffees (blijven) komen!” Mail voor meer informatie, ook over samenwerken, naar: gvenk@millionpieces.nl).
Samenwerken
Monique Bollinger geeft aan open te staan voor een eventuele samenwerking, al is de opzet van IJNET minder vrijblijvend dan bijvoorbeeld de Open Coffee. Broussard vindt samenwerking met andere netwerken op IJburg niet voor de hand liggen, maar wijst deze mogelijkheid niet zonder meer af. Linda Vosjan juicht samenwerking met andere netwerken toe: “Alles vanuit de gedachte ‘samen sta je sterk’ en ‘één plus één is drie’…”. En Van Enk denkt zelfs dat samenwerking onontbeerlijk is. In juni gaan Linda Vosjan en hij, met marktmeester Stef Spigt en winkelstraatmanager Natasja Zak, een avond organiseren. “We willen weten waar ondernemers op IJburg behoefte aan hebben. Ook gaan we bekijken hoe winkeliers, dienstverleners en zzp’ers kunnen samenwerken op het gebied van belangenbehartiging, communicatie, promotie, en zo meer.”
Door Carla M. Peddemors
Foto: Bijeenkomst van IJburgDroomt-IJburgDoet op 19 mei in het IJburgCollege