Goed nieuws voor de buurt. MuzyQ maakt onder de naam Q-Factory een herstart door. De nieuwe eigenaar heeft ambitieuze plannen met het pand aan het Atlantisplein. Daarmee lijkt een eind gekomen aan een hectische periode voor het muziekverzamelgebouw, die afgelopen voorjaar uitmondde in een faillissement.
Paniek onder docenten, koren en muzikanten: per 1 juni konden ze plotseling geen repetitieruimte meer boeken bij muziekmakerscentrum muzyQ. Dat ging dit voorjaar failliet vanwege grote huurachterstanden. Kiki Vermeulen, zangdocent en singer-songwriter, moest halsoverkop op zoek naar een andere oefenruimte voor haar studenten. Thuis was geen optie. Haar studio aldaar was na de komst van haar eerste kind net verbouwd tot kinderkamer. Veel andere keuzes waren er niet. Vermeulen en haar collega’s waren verrast door de gebeurtenissen. “Het was altijd druk, de hele dag door liepen er muzikanten rond. Dat de stekker eruit getrokken zou worden, zag niemand aankomen.”
Lot Bierens, projectleider herstart Q-Factory – de nieuwe naam van het muziekverzamelgebouw – erkent dat het een moeilijke periode voor de niet-vaste huurders moet zijn geweest. “En dan hadden we nog geluk dat die maanden grotendeels samenvielen met de zomervakantie. Dan is er meestal geen cursusaanbod.”
Astoria Vastgoed heeft het pand overgenomen van de gemeente Amsterdam. Sinds 1 augustus is Q-Factory een feit. Bierens is er opgetogen over. Want de nieuwe huisbaas, zoals zij Astoria noemt, wil het gebouw zijn oude bestemming teruggeven. “Iedereen was bang dat het muziekmakerscentrum zou verdwijnen uit Oost. Dat is niet zo.”
Nachtclub
Integendeel, want er zijn tal van nieuwe plannen. Dat wordt bij binnenkomst meteen zichtbaar. Sinds kort geven schilderijen van Herman Brood sfeer en kleur aan de entree. Samen met levensgrote portretfoto’s van muzikanten als Mick Jagger, Captain Beefheart en Madonna, waarmee de hoge betonnen wand is bekleed, staan ze symbool voor de nieuwe wind die er waait.
Er komen kamers voor muzikanten die enkele dagen achtereen muziek willen opnemen. “Zij hoeven dan ’s avonds niet naar huis, maar kunnen hier overnachten,” legt Bierens uit. Daarnaast komt er dit najaar een verwarmd terras, zodat bezoekers niet langer hoeven te kleumen op het buitenterras. En er zijn plannen voor een nachtclub in de ondergrondse gewelven van het verzamelgebouw, met bandjes, performances en optredens van stand-up comedians. “We willen een ruimere openstelling. Een nachtclub past in die ambitie.”
Verschil met voorheen is dat Q-Factory haar ruimtes meer commercieel gaat uitbaten. “Onze grote en kleine zaal werden tot nu toe alleen gebruikt voor muziekrepetities, maar die gaan we ook verhuren voor congressen en bijeenkomsten. De eigenaren van muzyQ hielden vast aan een muzikale bestemming voor het gebouw. Deels blijft dat zo, maar we verbreden wel onze mogelijkheden. Met alleen kunst en muziek komen we niet uit.”
Feestelijke opening 7 september
Terwijl Bierens vertelt, is het nog stil in Q-Factory. “We starten rustig op. Maar zondagmiddag 7 september gooien we de deuren open voor de buurt. Dan is onze feestelijke opening van het nieuwe seizoen, met optredens van dans- en muziekgroepen die hier repeteren. Daarnaast is er een markt waarin alle ensembles in het pand zich aan de buitenwereld presenteren. Iedereen is van harte welkom.”
Ondertussen vinden de meeste huurders de weg terug naar het gebouw. Ook Kiki Vermeulen hoopt binnenkort een ruimte te boeken om haar nieuwe songs op te nemen. “Iedereen is blij dat we weer begonnen zijn. Artiesten komen hier graag. Ali B., Candy Dulfer en Holland Symfonia zijn vaste huurders. We zijn een cultuurfabriek, een tegenhanger van de Westergasfabriek. Een fabriek waar de komende jaren mooie producten uit rollen, reken maar.”
Dossier MuzyQ
MuzyQ bleek een pijnlijk dossier in Oost. Het stadsdeel stond eerst garant voor een lening van het centrum en ging in november 2012 over tot aankoop ervan. Het faillissement van MuzyQ betekende een miljoenenverlies voor het stadsdeel.
Het dossier.