Het levendige stadsdeel Oost zit vol prachtige, persoonlijke verhalen en geschiedenissen. In deze rubriek heb ik hier vaker aandacht aan besteed. Meestal worden de verhalen verteld in de vorm van een expositie of kunst in de openbare ruimte. Maar er zijn natuurlijk meer creatieve uitingsvormen. Onlangs presenteerde het duo INKT in restaurant Thúskomme in de Indische Buurt hun nieuwste EP Zeg me je naam – het DNA van Oost.
Het muzikale duo vormt privé ook een stel. Ward Reijmerink en Frederike Palmen wonen en werken in een studio de Indische Buurt. “We hadden altijd leuk contact met onze omgeving,” vertelt Palmen. “Tijdens de coronacrisis raakten we voor ons gevoel echter een beetje verwijderd van de buurt. Toen we eindelijk weer gewoon naar buiten mochten voelde dat heerlijk. Maar we dachten gelijk: hoe gaat het met iedereen? Hoe heeft iedereen de lockdown doorstaan?”
Afgelopen zomer besloot het tweetal het daadwerkelijk aan de buurtbewoners te vragen en zich hierdoor te laten inspireren voor een kort album. “We zochten via Meevaart en Eigen Haard contact met buurtbewoners. Uiteindelijk hebben we twee mensen uitgebreid geïnterviewd en hun verhaal vertaald naar een nummer. Een derde nummer hebben we gemaakt naar aanleiding van mijn ervaring met een overbuurvrouw, van wie ik niets van wist, maar die me dagelijks vriendelijk groette vanaf haar balkon.”
Het resultaat is een EP met de drie nummers Ook die van mij, Het is net echt en Naar ze toe. Het zijn herkenbare verhalen van mensen uit de buurt, persoonlijk, maar toch universeel en verbindend. “Iedereen heeft een verhaal,” meent Palmen. “Ik heb geprobeerd het gevoel van iemand uit te drukken op een manier dat ook anderen zich erin kunnen herkennen. Het was fijn dat een van de personen zei dat het precies zijn hele verhaal was in slechts twee coupletten.”
Palmen kende haar overbuurvrouw niet. Toch meende ze dat ze ergens dezelfde gevoelens en emoties hadden. Het inspireerde haar tot de zinnen: Zeg me je naam… het is ook die van mij. Na enige tijd is Palmen er door buren achter gekomen dat de vrouw uit Eritrea komt. Ze hoopt binnenkort via een tolk met haar in contact te kunnen komen. Muziek blijkt weer eens een krachtig middel om te verbinden en bruggen te slaan.