Nieuws

Mooie initiatieven in Oost in tijden van coronacrisis

Lekker naar buiten de buurten in om met bewoners het gesprek aan te gaan, is iets wat ik het allermeeste mis. Naast alle standaard vergaderingen vind ik de verbinding met de buurtbewoners van stadsdeel Oost zeer belangrijk.  Elke dag zag ik actieve bewoners in onze buurten, sprak ik vrijwilligers, ondernemers, maar uiteraard ook bestuurders van het stadhuis. En toen viel het stil. Niet qua werk, dat gaat gewoon door, maar dan met beeldbellen, maar u zie ik bijna niet meer. Ik kom u niet meer tegen bij vergaderingen van de stadsdeelcommissie en zie u niet meer op straat. 

Gelukkig zijn er in Oost ontzettend veel initiatieven die u wel bereiken. Ze bereiken de mensen die door het wegvallen van hun inkomen geen geld meer hebben voor bijvoorbeeld eten. De mensen die geen laptop thuis hebben of internet, maar wel schoolgaande kinderen hebben, ze bereiken ook de mensen die nu aan huis gebonden zijn en niet meer naar buiten kunnen gaan en geen bezoek mogen ontvangen. 

Op deze pagina zie je een paar voorbeelden daarvan, maar het moge duidelijk zijn dat dit maar een paar voorbeelden zijn. Zo ben ik ook met een dame in Betondorp maaltijden uit gaan delen, zij betaalde dat uit eigen zak. De drie wijzen uit Oost hebben hun keuken beschikbaar gesteld en werken samen met buurthuis De Archipel, de stichting Prachtvrouw bereikt veel mensen die het voor coronatijd al moeilijk hadden, maar het nu niet meer redden. En dan zijn er nog initiatieven geweest met muziek en dans. Onze brandweermannen zijn met een ladderwagen langs alle verzorgingshuizen in oost geweest met een zanger die voor een muzikale verrassing zorgde. En dan heb ik nog steeds maar het topje van de ijsberg genoemd.

Zelf hebben we een pot van 100.000 euro ter beschikking gesteld om organisaties te ondersteunen die met corona initiatieven komen. Wilt u daar gebruik van maken? Neem dan contact op met uw contactpersoon bij stadsdeel Oost.
En wil je meer weten over de verschillende initiatieven in Oost? Kijk dan op www.wijamsterdam.nl.

Ik hoop dat we elkaar snel weer kunnen zien, tot die tijd, hou vol en blijf gezond! 
Maarten Poorter, stadsdeelvoorzitter Oost

‘De drempel om bij ons aan te kloppen is laag’
Aan de Tidorestraat 107, bij de toegangspoort van speeltuin Batavia, delen de Dappere Dames Amsterdam zeven dagen per week verse maaltijden en groente- en fruitpakketten uit aan buurtbewoners die het moeilijk hebben. Malika, Rahma en Naima, de Dappere Dames, zijn er dag en nacht mee bezig om alles goed te regelen. Eerst worden om 17.00 uur de groente- en fruitpakketten uitgedeeld, om 20.00 uur is het tijd voor de maaltijden. Malika: “We doen het voor de mensen die het echt nodig hebben.” Inmiddels worden sinds het begin van de coronacrisis ruim 270 pakketten en maaltijden per dag uitgegeven. Een groot deel van de maaltijden maken ze zelf, met een groep vrijwilligers (‘helden’) in een restaurant in de buurt. Rahma: “Het is door de crisis gesloten, en wij mogen nu gebruik maken van de keuken. Zo helpt iedereen een beetje mee.” Malika: “Het gaat om mensen die het al moeilijk hadden, bij wie nu alles is weggevallen.” Rahma somt op: “Zoals overblijfmoeders en oppasmoeders die net dat beetje extra voor het gezin verdienden, maar ook taxichauffeurs. Ze hebben geen of nauwelijks inkomsten, en soms ook schulden.” Wij oordelen nooit, zegt Malika beslist, dat is heel belangrijk. “We komen zelf uit de buurt, de drempel om bij ons aan te kloppen is laag. We maken een praatje, vragen hoe het gaat. We zijn blij dat we een beetje kunnen helpen.”

‘Het is belangrijk dat mensen niet van de radar verdwijnen’
Toen een paar maanden geleden de maatregelen rond het coronavirus werden aangekondigd, is het team maatschappelijk werkers van Civic Amsterdam direct actief gaan bellen, vertelt teammanager Annelies Besseling. “Naar onze cliënten, en naar alle mensen met wie we het afgelopen jaar contact hebben gehad. ‘Gaat het goed met u, bent u gezond, heeft u boodschappen in huis?’ Zo houden we, nu we mensen niet thuis kunnen bezoeken of op onze locatie kunnen ontvangen, een vinger aan de pols.” Het gaat veelal om mensen die ouder of alleen zijn, die een licht verstandelijke of psychische beperking hebben, om statushouders die de taal niet machtig zijn of mensen met dementie. Bij deze mensen komt de ontregeling van het normale leven vaak iets harder aan.
De telefoontjes en de aandacht worden erg gewaardeerd. “Ik ben zó blij dat u belt, zeggen ze dan. Mensen kunnen hun hart luchten, vragen stellen of angsten delen. Je moet je voorstellen: ze krijgen ineens de thuishulp niet meer op bezoek en kunnen geen familie zien. We helpen ze opnieuw hun nu digitale weg te vinden.” Het team van Annelies is geworteld in de wijk. Ze lopen er rond, kennen veel mensen en spreken ze aan, en doen kaartjes met contactgegevens in de brievenbus. “Om buurtbewoners te laten weten dat we er voor ze zijn. Het is heel belangrijk dat mensen niet van de radar verdwijnen.”
Civic Amsterdam, 9.00-17.00 uur, info@civicamsterdam.nl, 020-6658001, www.civicamsterdam.nl.

‘Voedzame maaltijden voor ouderen en kwetsbare Amsterdammers’
Meteen toen de lockdown werd aangekondigd zijn ze ermee van start gedaan, vertelt de bevlogen Birgit van Dynamo, coördinator van het project Buurzaam Thuis. “We bezorgen verse, vegetarische en voedzame maaltijden bij kwetsbare Amsterdammers en ouderen aan huis. Het is echt nodig, velen zijn tijdens de coronacrisis ondervoed geraakt omdat ze uit angst de deur niet uit komen, zelfs dus minimaal voor boodschappen. Met hulp van een diëtiste zorgen we voor uitgebalanceerde voeding.” Buurzaam Thuis is een samenwerking van Dynamo en Puur Zuid. Er worden in totaal duizend maaltijden per week in Oost en Zuid bezorgd, en straks ook in West. Behalve drie koks werken er een hele groep vrijwilligers aan mee, onder wie de chauffeurs en mensen die helpen inpakken. “Maar het gaat niet alleen om de maaltijden, benadrukt Birgit. “Het gaat ook om sociaal contact. Het is schrijnend om te zien dat mensen soms dagenlang niemand gesproken hebben. We hebben drie contactmomenten gecreëerd: als mensen zich aanmelden, als de maaltijd gebracht wordt en na een week bellen we ze nog een keer op. Maatschappelijk werkers gaan mee op de busjes en zitten in de belteams. De impact van de crisis is groot en wij gaan door met Buurzaam Thuis zolang het nodig is. We zijn dankbaar dat we iets kunnen doen.”
Een maaltijd kost €3,50. Zie buurzaamthuis.nl.


Sportactiviteiten voor kinderen in stadsdeel Oost
Voor sommige gezinnen een opluchting, anderen vinden het jammer dat de momenten samen weer wat minder worden. Basisschoolleerlingen mogen weer een aantal dagen per week naar school en kinderen mogen weer sporten. Win-win situatie want sporten is gezond en het biedt ouders wat meer ruimte om hun eigen taken te volbrengen. 

Uiteraard pakt Oost de georganiseerde sportactiviteiten ook weer op. Hieronder een overzicht van de activiteiten: 

Pleinactiviteiten
Team Sportstimulering organiseert in samenwerking met enthousiaste partners gratis sportactiviteiten op de pleinen van Oost. Onder andere sport en spel, pleingames en 3×3 Basketbal. Kijk voor het schema op de Facebookpagina Oost Beweegt.

Sportmix
HC Athena aan het Voorlandpad 13 (sportpark Voorland Middenmeer) organiseert een Sportmix voor kinderen van 6 tot 12 jaar die geen lid zijn van hun club. Vanaf 16 mei 5 weken lang op zaterdag van 10.00 tot 11.00 uur. Deelname is gratis. Aanmelden bij Tessa via info@senb.nu.

Jeugdland
Op Jeugdland is er tot 6 oktober elke dinsdag van 16.00 tot 17.30 uur een introductieles zeilen (met uitzondering van de zomervakantie). Deelname is  € 5,- per keer, met de Stadspas is dit gratis. Inschrijven is verplicht en kan via hetinschrijfformulier
Ook kun je op Jeugdland tot 8 oktober elke donderdag outdoor sporten van 16.00 tot 17.30 uur (met uitzondering van de zomervakantie). Deelname is € 3,- per keer, met de Stadspas is dit gratis. Inschrijven is verplicht en kan via het inschrijfformulier

Coronamaatregelen
Aan kinderen en jongeren die mee willen doen, wordt gevraagd om voor en na de activiteit goed hun handen te wassen. Kinderen die ziek of verkouden zijn kunnen helaas niet meedoen. Het is niet de bedoeling dat ouders meekomen. Bij de activiteiten voor jongeren vanaf 13 jaar houden de deelnemers volgens de corona-richtlijnen minimaal 1,5 meter afstand. Hebt u vragen over de activiteiten? Mail dan naar oostbeweegt@amsterdam.nl.