Nieuws

Monumentale status bruine kroegen werkt mogelijk averechts

PvdA-fractievoorzitter Lian Heinhuis’ voorstel Amsterdamse bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status te geven die voorkomt dat ze uit het straatbeeld verdwijnen is aangenomen in de gemeenteraad. Ook wordt bekeken of Unesco, als extra bescherming, de bruine kroegen kan erkennen als immaterieel erfgoed.

Ondanks dat bruine kroegen volgens de gemeenteraad bij de Amsterdamse identiteit horen en economische, historische en sociale waarde hebben, sloten afgelopen decennia steeds meer bruine cafés hun deuren. In veel gevallen zijn de fors gestegen huurprijzen de oorzaak. De PvdA wil tegengaan dat alleen het grote geld bepaalt in de stad.

Geen wijzigingen interieur en nog meer regels
Nadat in kaart is gebracht hoeveel bruine kroegen Amsterdam heeft, wordt bekeken welke daarvan een gemeentelijk monument kunnen zijn. Voor een café met deze status heeft dat als gevolg dat het interieur (deels) intact moet blijven en niet kan worden verbouwd. Peter Liesveld, eigenaar van (bruin) Café De Nieuwe Stek aan de Dapperstraat voorziet een nog grotere rompslomp van regels die nu al onoverzichtelijk zijn en vreest dat cafés een monumentale status geven averechts werkt. Hij wil daarom niet meedoen aan de regeling. “Het klinkt lullig voor eigenaars van cafés die het zwaar hebben en met wie ik mij solidair voel, maar ook in hun belang denk ik dat de markt zijn werk moet doen. Voor een ondernemer is het erg vervelend als die zijn zaak niet aan de hoogste bieder kan verkopen en een pand met monumentale status levert vaak minder op. Een potentiële koper die veel geld neerlegt, wil niet zijn gehinderd door regels die een verbouwing beperken of tegenhouden en kijkt dan verder.”

Vooralsnog is onduidelijk wie bepaalt welke cafés monumenten worden en of eigenaren daar een vrije keus in hebben of mogen meebeslissen. Evenmin is bekend of exploitanten gecompenseerd worden voor misgelopen inkomsten als de waarde van hun zaak door de monumentale status daalt.