Nieuws

Mogelijkheid voor binnenbad bij Flevoparkbad wordt onderzocht

Goed nieuws voor alle zwemliefhebbers: het Flevoparkbad in Oost blijft de komende twee jaar open. Volgens de stadsdeelraad is er nog genoeg toekomstperspectief voor het bad.

Het zwembad wordt mogelijk omgevormd tot een combibad: een binnen- en buitenzwembad. Uit onderzoeken is gebleken dat er in Oost behoefte is aan 500–700m2 overdekt zwemwater. Hoe dat bad er dan precies uit moet gaan zien, wordt nog verder onderzocht in een stappenplan. De deadline voor dat stappenplan ligt in 2015. In combinatie met een binnenbad zou het Flevoparkbad het hele jaar door geëxploiteerd kunnen worden, waardoor de kosten omlaag gaan.

“Het belangrijkste is dat de gemeente heeft ingezien dat het zwembad een heel belangrijke sociaal-maatschappelijk functie heeft voor de buurt,” zegt Anja Oonk, lid van de Vrienden van het Flevoparkbad. Al wil ze nog niet te vroeg juichen. “Daarvoor zijn er nog te veel vraagtekens.”

Een combibad zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat het huidige 50-meterbad alsnog drastisch wordt verkleind. Oonk: “De voorwaarden zijn nog niet bekend. Er is nog steeds een risico dat het zwembad aan een marktpartij verkwanselt gaat worden. Maar het zwaard van Damocles hangt niet meer boven ons hoofd. We kunnen de komende twee jaar onbezorgd gaan zwemmen.”

De inwoners van Oost zullen komend seizoen naar verwachting weer veel gebruik van het zwembad maken. Mede dankzij het mooie weer had het Flevoparkbad in 2013 bovengemiddelde bezoekersaantallen. Het Parool riep het bad zelfs uit tot beste buitenbad van Amsterdam.

De plannen voor een combibad in Oost hebben wel consequenties voor IJburg: daar komt nu definitief geen zwembad. De bouw van een nieuw zwembad op een nieuwe locatie gaat te veel geld kosten.

Verder werd besloten dat een deel van de ligweide de komende drie jaar wordt verhuurd aan camping Zeeburg, waardoor er ruimte is voor tweehonderd extra tenten. De stadscamping heeft jarenlang gasten moeten weigeren vanwege gebrek aan ruimte.

Afgelopen zomer werd in een proefperiode al bekeken of de toevoeging een positief effect had op de bezoekersaantallen van het zwembad. De uitkomst was positief. Campinggasten konden met korting naar het zwembad. Vanaf komend jaar kunnen ze zelfs gratis zwemmen. Het is de bedoeling dat ook andere ondernemers in de toeristische sector, zoals Stayokay, hun gasten tegen gereduceerd tarief kunnen laten zwemmen.

En zo ziet de toekomst van Flevoparkbad er weer florissant uit. Hoe anders was dat anderhalf jaar geleden. “Het bad was ten dode opgeschreven,” weet Oonk. Vanaf dat moment sloegen bezorgde buurtgenoten, samen de Vrienden van het Flevoparkbad vormend, de handen ineen voor een reddingsactie.

Met petities, een Facebookpagina met meer dan elfhonderd vrienden en een grote handtekeningactie knokten ze voor behoud van het zwembad. “Zo’n veertienhonderd mensen hebben hun krabbel gezet. En later nog eens een kleine duizend. Er is dus wel degelijk toekomst voor het zwembad. Met onze acties hebben we de ogen van de gemeenteraadsleden geopend.”

Een nieuw initiatief is de oprichting van Vereniging Flevoparkbad. De leden zetten zich samen met de Vrienden van het Flevoparkbad in voor het behoud van het buitenbad. Oonk: “Met vrijwilligers gaan zij ervoor zorgen dat de openingstijden verruimd worden. Nu gaat het bad om halfzes dicht, tenzij het lekker weer is. Dan wordt het zeven uur. Maar mensen die overdag moeten werken, kunnen hierdoor niet van het zwembad genieten. Er moeten vrijwilligers achter de kassa, dat is het plan. En vrijwilligers worden opgeleid tot toezichthouders in de extra uren.”

Genoeg redenen dus om tevreden te zijn, maar op hun lauweren rusten, dat doen de Vrienden niet. “We willen zeker een vinger aan de pols blijven houden. In 2017 bestaat het Flevoparkbad vijftig jaar. We hopen dat jubileum te kunnen vieren in een bad dat nog in de oorspronkelijke staat is,” besluit Oonk.

Lees ook:
Flevoparkbad niet rendabel, de ‘Vrienden Van’ vrezen voor hun paradijs (27-06-2013)
Vereniging Flevoparkbad opgericht (06-01-2013)