Advertorial

‘Middenmeer heeft betere opties dan duur en energieverslindend warmtenet’

Burgerplatform Middenmeer zoekt leden en experts om mee te praten over alternatieven voor het hoogtemperatuur-warmtenet dat lijkt te worden aangesloten in die buurt. De initiatiefnemer denkt dat er betere oplossingen bestaan, die moeten worden uitgewerkt. advertorial

“Middenmeer lijkt aangesloten te gaan worden op een hoogtemperatuur-warmtenet. Maar de laatste inzichten laten zien dat er steeds betere oplossingen bestaan. Ook lijken warmtenetten niet gasvrij te zijn, en duur: minimaal 25.000 euro aansluitkosten per woning en de afhankelijkheid van één grote leverancier die nog steeds op vervuilende bronnen stookt, zoals vuilnis of biomassa.”

“Er zijn zeker alternatieven mogelijk, maar die moeten wel beter worden uitgewerkt. Dan kan ook over fasering gaan, met een kortlopender contract, zodat je warmtenet over bijvoorbeeld vijf of tien jaar ‘vrij’ is om aan andere bronnen te koppelen. Dan moeten de buizen daar alvast op zijn berekend. In het huidige traject is onvoldoende duidelijk wat hierin de opties zijn. Het huidige college ziet Middenmeer als experimenteergebied om te leren en stopt er miljoenen subsidie in. Maar alle kennis is aanwezig om het meteen goed te doen en te zorgen dat we echt kunnen besparen op de energierekening. De buurt is geen speelveld voor bestuurders met wilde plannen. Ook de stadsdeelcommissie hoort hierin een rol te krijgen.”

“Met zeer heet water wordt goede isolatie op de tweede plek gezet, terwijl dat de meest effectieve maatregel zou zijn. En als je voor bijvoorbeeld dertig jaar aan een contract vastzit, dan kun je niets meer met nieuwe schone energie en nieuwe techniek die snel beter wordt. Met betere warmtepompen bijvoorbeeld, betere- en meer zonnepanelen en techniek om laagtemperatuur uit waterbronnen of andere minder vervuilende warmtepunten te halen. Ook wil je de optie houden om meer met elektriciteit te kunnen doen, als er straks veel meer windmolens op zee en meer zonnepanelen zijn. Zowel schone stroom als isolatie wordt goedkoper en meer gesubsidieerd. Door nu aan een hoogtemperatuur-warmtenet te gaan, kun je niet meer mee met nieuwe techniek. Ook is het systeem niet efficient. Het rondpompen van heet water door de stad, ook in de zomer, brengt onnodig energieverlies mee, zo’n 30 tot 50%.”

Help mee
“Wij zijn als burgerplatform op zoek naar mensen die met ons en andere experts willen meedenken over deze alternatieven. Bekijk de video’s en lees meer op duurzaam.burgerplatform.nu. Meld je daar ook aan voor de online informatiesessies.”

Lees hier uit 2019: ‘Ambitieus plan: restwarmte datacenters Science Park verwarmt woonwijken